jonuz
Murid

Član od: Jul 16, 2007
|
Napisano:
28. jul 2010. 14:04 |
|
"Muhammed je dinska hazna, ashabi mu kljuèi. Blago onom ko se njima u svemu prikljuèi!"
Ashabi su veliki temelj na¹e vjere. Oni su slijedili Muhammeda, s.a.v.s. i radili sve kao ¹to je na¹ Devletlija radio. Oni su prihvatali sve kako je na¹ Pejgamber, s.a.v.s èinio i tako su postupali, zato svaki ashab ima neku prednost. Kao ¹to ime na¹eg Devletlije Muhammeda, s.a.v.s., ima prednost nad ostalim pejgamberima, tako i nad ovim ashabima koji su olièeni i kojima je zagarantovan D¾ennet: Ebu Bekiru, Omeru, Osmanu i Ali'ju, ima ashab koji je nad njima.
U spomenutoj kasidi, kad se uèi: blago onom ko se s njima u svemu prikljuèi, znaèi prikljuèiti se ba¹ u svemu, to je ona osoba koja ima din-vjeru, ¹erijat i tarikat. A tarikat je ono ¹to je Hz. Ali, r.a., preuzeo od na¹eg Devletlije, s.a.v.s. Njemu je predat bajrak duhovnosti, to mu je Muhammed, s.a.v.s., predao i peèat udario. Hz.Alijina sablja koja se pokazivala sa dva o¹traca, simbolizira ¹erijat i tarikat, odnosno
duhovnost koja mu je predana.
On mubarek, kada bi podigao svoju sablju i samo je pokrenuo prema nekoj osobi, na sebi bi veæ imao neki znak od udarca, parnicu ili slièno, iako ta osoba nije fizièki dobila udarac. Eto, takav je bio ¹iddet od Hz.Alijine sablje sa dva o¹traca! Zbog toga se to po¹tuje i cijeni. Na njegovoj sablji su ispisani ajeti i drugi stihovi. Tu sablju, u obliku levhe, imaju oni koji znaju ¹ta je to i kolika je njena vrijednost. Jedan èovjek da postane sufija, on treba da poznaje i da se pridr¾ava ¹erijatskih propisa. Prvo treba da je musliman i da se vlada po islamskim principima, a onda su mu i tarikatska vrata otvorena.
Allah, d¾.¹., je Hz. Ali'ju podario ruhanijjet, jer je bio najbli¾i Muhammedu, s.a.v.s.. Iako je on mubarek imao i drugih svojih ashaba s kojima je bio i rodbinski i plemenski povezan, Hz. Ali mu je bio prvi od ruhanijjeta za koga je Pejgamber, s.a.v.s., znao da æe njemu predati tajnu pobo¾nosti. Hz.Ali je to èasno nosio i za njegovo ime ima silsila za koju se ve¾u svi tarikati, za silsilu Alije. Ima silsila i od Hz.Ebu Bekira preko koje se pristupa i koje predvodi silsili Aliji.
Ako ¾eli¹ da bude¹ vezan sa ashabima, poslu¹aj ponovo ovaj bejt - blago onom ko se njima u svemu prikljuèi, to jeste ko primi vjeru islam, ¾ivi i vlada se po ¹erijatu i jo¹ se prikljuèi u tarikat, onda mo¾e da bude vezan ruhanijjetom sa njima, sa osobama koje su pre¹le na Ahiret, kao i sa ¾ivima. To su one osobe kojima se Allah,d¾.¹. odazvao i koje su olièene, pa iako nisu tjelesno prisutni s vama, oni su duhovno prisutni s vama. Allah, d¾.¹. nam je to lijepo rekao za ¹ehide. ©ehidi tra¾e od Allaha, d¾.¹. blagoslov za one osobe, koje doðu zijaretiti njihov mezar i uèiti im dove.
Muhammedu, s.a.v.s., je sve poklonjeno; dato mu je svih osam D¾enneta; njemu je zabranjen D¾ehennem; za njega i nije stvoren D¾ehennem, nego je stvoren za one koji salavat ne budu donosili i koji ne budu po¹tivali na¹eg Devletliju Muhammeda, s.a.v.s., a Allah, d¾.¹., povodom uèenja salavata ka¾e u Kur'anu dosta toga; Ve Allahu Gafuru Rahim, Ja sam Milostiv, ali sam Milostiv u odnosu na Moga Miljenika, pa ko bude donosio ¹ehadet u potpunosti, ko ga bude u sebi imao, onda je ta osoba blizu Mene, Moj Rahmet je nad njim i primljen je i primaæe se.
Historija je pokazala mnogo ovakvih primjera, kojih imamo i kod na¹ih bosanskih velikana. Kada je Ilhami babi, r.¹., D¾elal pa¹a saop¹tio svoju odluku da æe mu odsjeæi glavu, ¹to je on veæ osnivao (vidio) da æe sa njim ne¹to uèiniti, rekao mu je: "Allah, d¾.¹. ti neæe dozvoliti da ponizi¹ moje tijelo, ono koje je adbest uzimalo, ono koje je na sed¾du padalo, i moje srce koje je kucalo samo u ime Allaha, onu prkost i tvoju silu u tebi ¹to imade, ¹to je misli¹ nada mnom izvesti, Uzvi¹eni Allah neæe dozvoliti!" Naljutiv¹i se D¾elal pa¹a, naredio je d¾elatima da odvedu Ilhami babu na ðubri¹te i tamo izvr¹e njegovu kaznu. Kada su d¾elati odsjekli Ilhami babi glavu, tijelo je uzelo svoju glavu i dr¾alo je. Izbezumljeni d¾elati su pohrlili D¾elal pa¹i da mu ovo saop¹te. Rekli su mu da mu je tijelo ukoèeno kao kamen i da dr¾i svoj uglavu. On im je rekao, da je to ba¹ onako kako mu je Ilhami baba i rekao, prije nego ¹to su ga odveli na ðubri¹te. Naredio im je da mu prostru jednu hasuru i da ge ne diraju. Kada su metnuli hasuru ispred Ilhami babe, tijelo je palo. Ilhami baba, r.¹., je jo¹ rekao prije ovog stra¹nog nedjela, da æe njemu svijet dolaziti sa svih kontinenata, jer æe biti nadaleko poznat, uèit æe mu Ja'sine i hatme æe mu poklanjati, a da æe kaburistan D¾elal pa¹e samo pseta obilaziti i omokravati ga. I tako je to u Travniku i dan danas, kad ode¹ tamo kod mezara D¾elal pa¹e, vidjet æe¹ da odnekud doðe pas i pomokri se. A kod Ilhami babinog turbeta uvijek svijet dolazi, ¾ene, djeca, ljudi - klanjaju u turbetu dva rekjata, plaèu i uèe na tom mjestu razne dove tra¾eæi od Allaha da im dove budu kabul.
Zato Allah, d¾.¹., ka¾e; Kada vam se stisne u srcu, vi mnogo spominjite mrtve. To su oznaèene osobe, imaju turbe ili velike ni¹ane, od kojih se dove mogu primati. To su ¹ehidi. Zato i kod na¹ih ¹ehida trebaju da budu svi ni¹ani isti, da ljudi znaju da s tih mjesta tra¾e i uèe dove; onda æe s tih mjesta Allah, d¾.¹., dovu primiti. Dove neæe biti odbijene samo ako ta osoba bude umila da to tra¾i. Na¹e je uvijek da se brinemo o mrtvima. Koliko se mi brinemo o njima, toliko æemo mi uznapredovati na ovome svijetu, izbjeæi neke katastrofe i nesreæe. Zato ljudi kada krenu na put i staju kod turbeta da ubace ne¹to za sadaku i hairli put. Kada je Allah, d¾.¹., obilje¾io te ljude mekamom, mi ne trebamo da ih zaobilazimo.
Kada se u va¹im srcima stisne, mnogo spominjite mrtve i dovu èinite preko toga. Allah æe prozvati svoje robove, pejgambere i njihove ashabe, a oni æe tra¾iti od Allaha da prozove one koji su suze lili od a¹ka za Allahom - evlije; onda æe reæi, mi imamo i one koji su ¾ivote svoje dali za tebe, mi bez njih ne mo¾emo-¹ehide; pa æe biti onih koji su pratili ¹ehide i hranili, iako nisu znali da æe postati ¹ehidi, ali su po¹tovali tu njihovu odluku da budu borci na Allahovom putu. Neæe biti prozvani oni koji su ga ometali na tom putu, pa èak ni mati koja je naricala za poginulim sinom i proklinjala ga ¹to se nije sklonio od borbe, niti rodbina koja nije bila ponosna na to ¹to je on ¹ehid. Prozvani æe biti oni koji su kad god bi nailazili uèili i poklanjali Fatihu tom ¹ehidu. Toj osobi taj njegov nijjet i trud æe biti nagraðen na ovom svijetu i ¾ivot æe mu biti ispunjen beriketom i bit æe mu ugodan i lijep, a na onom æe ih pozivati oni koje su oni zijaret èinili.
Tako æe i oni sa lijepim imenima biti pozivani. Ko je nosio ime Ibrahim, Ibrahim, a.s., æe pozvati sve svoje imenjake, pa Junus, Zekerija i svi pejgamberi. Taj æe biti pripadnik tih ljudi. Zato dajite lijepa imena svojoj djeci! Ima li u na¹oj historiji Hans i Mans? Poèela se uzimati neka bugarska i rumunska imena, bez ikakvog znaèenja.
Imat æe o¹tricu, Hz.Alijinu sablju onaj koji bude postupao prema ¹erijatskim propisima, a u sebi bude ¾ario svoju ljubav prema Allahu. Ako vidi¹ èovjeka da nosi ne¹to te¹ko, priði mu i pomozi. To su radili i veliki ljudi, koji su nama ostavili tragove svojih dobrih djela da bi se mi po njima mogli obuèiti. Èovjek mora biti musliman da ga na onom svijetu prozivaju po njegovom lijepom imenu, po Ehli Bejtu, po a¹ku, po spremnosti da ¾rtvuje ne¹to svoje u ime Allaha ...Allahu ekber! To je ta velika nagrada, a onaj koji bude izolovan od islamskog naèina ¾ivota, ostaæe na puèini, strana mu je u D¾ehennemu da tamo pati, jer nije bio zainteresovan ni za sabah ni za jaciju, ni za d¾umanski sahat, ni za ¹to.
El-Fatiha!
Neka nam Allah, d¾.¹., primi na¹e ibadete; na¹a dru¾enja i neka nam pomogne da na¹a sablja bude o¹trac i da sijeèe, u na¹em smislu to je jezik lijepi, pa kad se ne¹to prouèi da to bude taèno, istinito, lijepo i sa takvalukom.
jonus uzeo od; stranice Mesudija |
_________________ . Bo¾iji Poslanik, s.a.v.a., Aliju, k.v.: Ne voli te niko osim vjernika i ne mrzite niko osim licemjera. (Kanzul-ammal, 32878) |
|