dolap
Muhibb

Član od: Jan 01, 2008
|
Napisano:
17. feb 2010. 0:19 |
|
Nama je poznato preko hadisa Poslanika a.s. u kojem nam govori da kada èovjek bude spu¹ten u kabur, i kada èuje korake klanjaèa njegove d¾enaze kako odlaze kuæama, da mu tada dolaze meleki Munkir i Nekir da ga ispituju. Spominju se tri pitanja:
!. Ko je tvoj gospodar?
2. Koja je tvoja vjera
3. ©ta ka¾e¹ za ovog èovjeka, Muhammeda?
Imami Buhari i Muslim u svojim zbirkama prenose hadise u kojima se spominje samo treæe pitanje, bez prva dva, dok prva zajedno sa treæim prenose Imam Ebu Davud i Imam Hanbel, koji su svakako sahih, i mi vjerujemo da æe svakome biti postavljenja ova tri pitanja. Za¹to ova tri pitanja, i za¹to na ovaj naèin? Svakom èovjeku æe biti postavljenja ova tri pitanja, bez obzora da li je neko vjernik ili nevjernik. Kada ka¾em vjernik, ne mislim na muslimane nego na sve vjernike, ehli kitabije. Prvo pitanje æe biti postavljeno da bi se èovjek odmah svrstao u jednu od dvije grupe, vjernik ili nevjernik, odnosno da li je vjerovao u kipove ili u Boga. Ako je nevjernik, onda je za njega stvar gotova, i nema potrebe da se postavlja drugo pitanje. Ako se èovjek izjasni da je vjernik, postavlja mu se drugo pitanje da bi se odredilo kojoj skupini ehli kitabija pripada. Da li je jevrej, kr¹æanin ili musliman. Ako se ne odredi kao musliman, za njega je ispitivanje gotovo i nema potrebe da mu se postavlja treæe pitanje. Ako se èovjek odredi kao musliman, onda mu se treæe pitanje postavlja da bi dokazao svoju pripadnost Islamu. Ako èovjek ka¾e da je musliman, meleci æe mu reæi da tu svoju tvrdnju i potvrdi odgovorom na treæe pitanje, da ka¾e istinu u Poslaniku a.s. Jer ako je musliman onda treba da zna i ko mu je poslanik. Ako ne zna ko mu poslanik, to je onda veliki problem, kako mo¾e biti musliman a ne zna ko je Muhammed a.s.?
Jako va¾na stvar u ovim pitanjima je naèin postavljanja pitanja, odnosno njihova formulacija. Prva dva pitanja su kratka, i dolaze bez ikakve pripreme, i èovjek ili zna ili ne zna odgovore na njih. Meðutim treæe pitanje kada se postavlja, èovjeku se daje moguænost da se pripremi na odgovor. Ova vrsta pitanja je poznata kao pitanje koje samo navodi na odgovor, pitanje u kojem se krije odgovor. Treba se znati da Islam nije samo djelo, da Islam nije samo rad. Islam je ljubav. Ako u djelu nema ljubavi, i djelo je krnjavo. Ako u imanu nema ljubavi, iman nije potpun, to ne znaèi da ga nema, nego nije potpun. ©ta znaèi ljubav prema Poslaniku a.s. u sluèaju kaburskih ispitivanja. Kada meleci u kaburu postave treæe pitanje èovjeku koji je Poslanika a.s. volio vi¹e nego samog sebe, tada æe Poslanik a.s. reæi melecima "Ne pitajte njega o meni, nego pitajte mene o njemu!"
Izvod iz predavanja dr. Tahir ul Kadri |
_________________ Tra¾enje D¾enneta bez èinjenja dobrih djela je jedna vrsta grijeha (Hasan el Basri r.a.) |
|