Član od: Jul 16, 2007
Napisano:
16. feb 2010. 23:04
Abdullah ibn Mubarek, sedlo svog vremena, stub sigurnosti, imam ¹erijata i tarikata, istinski borac u dvostrukom d¾ihadu, Allah mu se smilovao. Nazivali su ga vladarom uèenjaka. Po znanju i hrabrosti bija¹e bez premca, uglednik tarikata i plemiæ ¹erijata. U znanostima je dosegao zavidnu razinu. Posjetio je mnoge ¹ejhove i od svih bio dobro prihvaæen. O njemu je mnogo govoreno i spominjani su njegovi kerameti.
Njegovo preobraæenje desilo se tako ¹to se bija¹e ludo zaljubio u neku djevojku. Cijelu hladnu zimsku noæ proveo je oko zidova kuæe svoje voljene, nadajuæi se da æe se ona pojaviti. Kad svanu jutro, shvati da ga je ljubav prema djevojci potpuno omamila. Reèe sebi: "Sram te bilo, sine Mubarekov! Cijelu noæ do jutra proveo si na nogama zarad svoje strasti, a izluðuje te kad imam na namazu uèi neku du¾u suru." Osjeti gri¾nju savjesti, uèini tevbu i predade se ibadetu. Naposljetku dose¾e takav stupanj da ga mati jednom zateèe kako spava u vrtu, dok ga je zmija otrovnica hladila struèkom narcisa kao lepezom.
Onda napusti Merv i neko vrijeme provede u Bagdadu, posjeæujuæi ¹ejhove. Potom otiðe u Mekku, proboravi ondje izvjesno vrijeme, pa se vrati u Merv. Ljudi u Mervu lijepo ga prihvati¹e. Jedni su se èvrsto dr¾ali fikha, a drugi su se oslanjali na hadise, no on je bio omiljen meðu obje grupe, pa ga prozva¹e Radijjul-Ferqejn (Onaj kojim su dvije grupe zadovoljne). Naposljetku Abdullah otide u Hid¾az i tamo se nastani.
Prenosi se da bi jednu godinu posvetio had¾u, drugu d¾ihadu, a treæu trgovini, pa bi svoju zaradu dijelio vjernicima. Ka¾u da bi Abdullah plakao kad bi sreo nekog èovjeka ru¾ne naravi. "Za¹to plaèe¹? , pitali su ga, a on reèe: "Onaj jadnièak ode, a njegova lo¹a æud jo¹ je s njim."
Ka¾u da je jednom, iduæi na had¾, jahao kroz pustinju na svojoj kamili, naiðe na nekog siroma¹ka, pa mu reèe: "O dervi¹u, ja sam imuæan i pozvan sam da doðem onamo. Kamo si ti siromah krenuo?" Dervi¹ odgovori: "Domaæin je Plemenit, pa On voli da ugosti siroma¹ne. Ako je tebe pozvao Kuæi Njegovoj, mene je pozvao k Sebi lièno" Abdullah reèe: " Da, ali On je od nas imuænih zatra¾io zajam”, a dervi¹ odgovori: "Ako ga je i zatra¾io, zatra¾io ga je radi nas." Abdullah se postidi i reèe: "Ima¹ pravo."
Prenosi se da nekom slijepcu reko¹e: "Dolazi Abdullah ibn Mubarek, pa zai¹ti od njeg ¹ta god ti treba!" Kad Abdullah naiðe kraj njega, slijepac reèe: "Zastani ovdje, o Abdullah!" Abdullah stade, a slijepac mu reèe: "Zatra¾i od Boga da mi vrati vid!" Abdullah di¾e ruke i prouèi dovu. Istog trena slijepac progleda.
Bija¹e mjesec zul-hid¾d¾e, a Abdullah se zateèe u nekoj pustinji. Imao je ¾arku ¾elju da bude na had¾u, pa reèe sebi: "Nisam tamo, ali pona¹aæu se kao da jesam. Neæu kratiti dlake niti sjeæi nokte, pa mi se to mo¾da upi¹e u sevab." Uto ugleda neku staricu. Bila je pogrbljena i oslanjala se na ¹tap. Ona ga oslovi: "O Abdullah, bi li volio otiæi na had¾?" "Bih, odgovori on, pa starica reèe: "Poslali su me da te dovedem na Arefat." Abdullah reèe sebi: "Jo¹ tri dana ostalo je do had¾a, pa kako bi me ona mogla dovesti na Arefat?" Starica reèe: "Neko ko sabahski sunet klanja u Send¾abu, farzove na obali D¾ejhuna, a kad svane veæ je u Mervu, mo¾e te odvesti na Arefat." Abdullah je prièao: "Rekoh bismillah i poðoh s njom. Nailazili smo na neke velike rijeke koje ni laðom ne bi lahko pre¹ao. Kad bismo nai¹li na rijeku, starica bi mi samo rekla: ’Sklopi oèi!’ Kad bih otvorio oèi veæ bismo bili na drugoj obali. Tako me dovede na Arefat. Po¹to smo obavili had¾, tavafe, saj i umru, starica mi reèe: `Hajdemo, imam sina koji boravi u peæini, zauzet ibadetom!' Naðosmo se tamo, pa vidjeh mr¹avog mladiæa, blijedog ali blistavog lica. Kad ugleda majku, kleknu pred nju i stade joj ljubiti stope. Onda reèe: 'Nisam te oèekivao, ali Bog te poslao ovamo, jer ja odlazim. Do¹la si ba¹ na vrijeme da me isprati¹. Starica mi reèe: 'Abdullah, pripremi se da ga ovdje sahrani¹!' Mladiæ tad umrije i tu ga sahranismo. Onda mi starica reèe: 'Ja nemam nikakvog drugog posla. Do kraja ¾ivota ostat æu ovdje pored njegovog kabura. Idi sad, dogodine me ovdje neæe¹ zateæi, pa me se sjeti dovom!"'
_________________ . Bo¾iji Poslanik, s.a.v.a., Aliju, k.v.: Ne voli te niko osim vjernika i ne mrzite niko osim licemjera. (Kanzul-ammal, 32878)
Zadnja promjena od jonuz dana 21. feb 2010. 23:16; promijenjeno 1 put ukupno
jonuz Murid
Član od: Jul 16, 2007
Napisano:
16. feb 2010. 23:07
Prenosi se da je Abdullah imao uèenog slugu. Neko reèe Abdullahu: "Onaj tvoj sluga pljaèka grobove, pa tebi donosi novac." Abdullahu to te¹ko pade te odluèi da jedne noæi uhodi slugu. Sluga otiðe na groblje, otvori jednu grobnicu, uðe unutra i stade u mihrab koga je ondje sebi napravio. Abdullah priðe bli¾e i vidje slugu kako klanja i uèi dove. Momak je vezao sebi lanac oko vrata i èinio sed¾du gorko plaèuæi. Do pred zoru ostade ondje, a onda ode u d¾amiju na sabah-namaz. Poslije namaza ovako se obrati Bogu: "Bo¾e, i danas mi valja gazdi donijeti dirhem. Ti si Onaj Koji poma¾e nevoljniku, pa udijeli mi iz Tvojih riznica!" D¾amiju obasja neko èudno svjetlo i u ruci sluge stvori se dirhem. Abdullah ne izdr¾a, priðe slugi, zagrli ga, poljubi u èelo i reèe: "Hiljadu bih ¾ivota dao za ovakvog slugu! Kamo sreæe da si ti moj gazda, a ja tvoj sluga." Istog trena sluga umrije u Abdullahovom naruèju. Abdullah ga odmah sahrani, u onoj odjeæi u kojoj se zatekao, u istu onu grobnicu u koju je dolazio klanjati. Istu veèer, u san mu dodo¹e Prvak poslanika i hazreti Ibrahim, ja¹uæi na buracima, i reko¹e: "O Abdullah, za¹to si na¹eg prijatelja sahranio skupa s davno raspadnutim le¹om?!"
Abdullah bi jutrom ¾ustro i poletno dolazio u d¾amiju, pa mu jednom neki mladiæ ¹erifija reèe: "Ja sam Muhammedov potomak, a ipak me ujutro treba ¹ilom ubosti da se rasanim. Otkud tebi takav zanos i polet?!" Abdullah mu odgovori: "Otud ¹to ja postupam onako kako je postupao tvoj djed, a ti ne. Tvoj otac bje¹e Poslanik Bo¾iji i u nasljedstvo je ostavio znanje, a moj otac bje¹e èovjek od ovog svijeta i u nasljedstvo je ostavio ovosvjetski imetak. Ti si uzeo nasljedstvo mog, a ja tvog oca" Naveèer usni Poslanika, blagoslov i mir neka je na nj, i vidje da je Poslanik neveseo. "O Vjerovjesnièe, ¹ta ti je?, upita Abdullah, a Poslanik reèe: "Nisi trebao biti onako grub prema mom potomku" Ujutro Abdullah ode kod ¹erifije i izvini mu se. Taj mladiæ naredne veèeri usni Poslanika i on mu reèe: "Da si ti onakav kakav treba¹ biti, Abdullah se ne bi prema tebi onako ponio." Onda ¹erifija posjeti Abdullaha, izvini mu se i uèini tevbu.
Sehl ibn Abdullah redovno je posjeæivao Abdullahova predavanja. No, jednog dana reèe: "Neæu vi¹e dolaziti kod tebe, jer one tvoje slu¹kinje zaista su nepristojne. Iza¹le su na doksat, smijale se i zvale: `Sehl, dragi! Dodi k nama!' Red bi bio da ih upristoji¹!" Sehl ode, a Abdullah reèe svojim muridima: "Spremite se za Sehlovu d¾enazu'. I zaista, istog dana Sehl umrije. "O ¹ejhu, upita¹e muridi, "kako si znao da æe Sehl preseliti?" Abdullah reèe: "Ja nemam slu¹kinja, a te djevojke koje je on vidio bile su d¾ennetske hurije."
"Prièaj nam o neèemu ¹to te zadivilo , reko¹e Abdullahu, pa on kaza: "Sretoh jednog isposnika koji je od silna ibadeta bio sasvim onemoæao. 'Kako se sti¾e k Bogu?, upitah ga, a on mi reèe: 'Ako si doista spoznao Boga, onda zna¹ i kako se k Njemu sti¾e. Ja Ga nisam spoznao, a ipak Mu ovoliko robujem, pa kako si ti, koji si Ga spoznao, tako nemaran prema Njemu?!" Spoznaja, dakle, mora uroditi strahom, a kad neko nema straha od Boga, to je znak da se radi o neznalici.
Abdullah otiðe na bazar u Ni¹aburu. Bila je zima, a on vidje nekog roba kako, odjeven u tanku ko¹uljicu, dr¹æe od hladnoæe. Abdullah mu priðe i rede: "Za¹to ne ka¾e¹ svom gazdi da ti kupi ne¹to toplije?, a rob odgovori: "Za¹to bih mu ja govorio? On dobro zna kako mi je." Abdullahu se svidje taj odgovor, zaplaka i reèe: "Od ovog roba treba uèiti o tarikatu!"
Abdullahu neko umrije, pa ljudi doðo¹e izraziti sauèe¹æe. Doðe i neki vatropoklonik, pa reèe: "Kad pametnog snaðe nesreæa, on prvi dan èini ono ¹to neznalica èini treæi dan." "Zapi¹ite ovo ¹to kaza, reèe Abdullah, "jer mudrost je u ovim rijeèima."
Abdullah je za ¾ivota sav svoj imetak podijelio sirotinji. Kad bi mu do¹ao gost, iznio bi pred njeg sve ¹to bi imao, govoreæi: "Gost je od Boga poslan."
Njegova ¾ena jednom grozno opsova, a Abdullah reèe: "Takva mi ¾ena ne treba u kuæi, dade joj njen mehr i razvede se od nje. Bo¾ijom voljom, na njegovo predavanje doðe kæer jednog imuænika, dopade joj se kako Abdullah govori, pa reèe ocu: "Udaj me za Abdullaha" Otac joj udovolji i darova im pedeset hiljada dinara. Abdullahu u snu bi reèeno: "Zarad Nas si se razveo od ¾ene, pa smo ti je zamijenili boljom, e da bi znao da Nama niko ne mo¾e ¹tetu nanijeti:"
Na samrti Abdullah razdijeli sirotinji i posljednje ¹to mu je od imetka preostalo. Jedan njegov murid reèe mu: "Ti ima¹ i tri neudate kæeri, pa se i za njih treba¹ pobrinuti; a on odgovori: "Imam ih na umu, ali za ispravne se On brine, a On se mo¾e pobrinuti bolje nego Abdullah." Umiruæi, on otvori oèi, nasmija se i reèe: "Za ovako ne¹to neka se trude trudbenici.“ (Kur´an, 37:61)
Neko usni Sufjana Sevrija, Allah mu se smilovao, pa ga upita: "Kako je Bog postupio prema tebi?, a on odgovori: "Smilovao mi se." "Kako je Abdullahu ibn Mubareku tamo? , upita ovaj, a Sufjan reèe: "On je od onih koji dvaput na dan izlaze pred Istinitog."
Roðen 118., umro 181. h. g., saèuvano jedno njegovo djelo posveæeno principima isposni¹tva.
jonus je uzeo.:
SPOMEN NA ABDULLAHA IBN MUBAREKA,
ALLAH MU SE SMILOVAO
Poglavlje iz knjige: SPOMENICA DOBRIH (Tadhkirat al-Awliya), Feriduddin Muhammed Attar, Izdavaè: Kulturni centar ambasade I. R. Iran u BiH, Sarajevo, 2004. god.
_________________ . Bo¾iji Poslanik, s.a.v.a., Aliju, k.v.: Ne voli te niko osim vjernika i ne mrzite niko osim licemjera. (Kanzul-ammal, 32878)
Pogledaj sljedeću temu Pogledaj predhodnu temu Ne možete postavljati nove teme na ovome forumu Ne možete odgovarati na teme u ovome forumu Ne možete uređivati vaše poruke na ovome forumu Ne možete obrisati vaše poruke na ovome forumu Ne možete glasati u anketama na ovome forumu