Na današnja dan 28 safera ovaj svijet su napustili naš Resul i njegov unuk imam Hasan.
Ovaj datum je opet prošao nezapaženo kod nas. Nikako ne mogu da shvatim zašto. Može li mi iko pojasniti zašto se u našem narodu ne spominje najtužniji dan u historiji? Pa ni u tekijama (barem ne onim koje ja zijaretim).
dolap Muhibb
Član od: Jan 01, 2008
Napisano:
14. feb 2010. 23:29
Ti insaAllah u tekijama koje obilazis iznesi ovo svoje zapazanje, pa se mozda tvojim sebebom i pocne obiljezavati i ovaj dan.
_________________ Traženje Dženneta bez činjenja dobrih djela je jedna vrsta grijeha (Hasan el Basri r.a.)
gumushanevi Super Administrator
Član od: Aug 17, 2006
Napisano:
09. mar 2010. 10:56
qamer je napisa(o,la):
Na današnja dan 28 safera ovaj svijet su napustili naš Resul i njegov unuk imam Hasan.
Ovaj datum je opet prošao nezapaženo kod nas. Nikako ne mogu da shvatim zašto. Može li mi iko pojasniti zašto se u našem narodu ne spominje najtužniji dan u historiji? Pa ni u tekijama (barem ne onim koje ja zijaretim).
sufije su inace pomirljive u samoj svojoj prirodi.kada je u pitanju ehlul bejt na jednoj i Muavija na drugoj strani, tu postoje pomirljivi stavovi, Rumija koji u svojoj Mesneviji tamo navodi pricu o muavijinoj borbi sa sejtanom, pa cak ga naziva i dajdzom vjernika, zatim stavovi pira Gejlanija k.s.
neki od derviskih redova nece da cuju za muaviju i njegovo potomstvo.
medjutim opet kazem da u vecini slucajeva ti dani se ne obiljezavaju jer su nase tekije hanefiskog mezheba, a samim tim uvazavaju muaviju kao ashaba.
to su neki od razloga ne obiljezavanja ovih dana. jedino u mjesecu muharremu se obiljezava dan kerbele ali na zalost u vecini tekija nakon toga opet ostaju oni stari stavovi i stara ubjedjenja. malo paradoksalno ali istinito.
sufije su inace pomirljive u samoj svojoj prirodi.kada je u pitanju ehlul bejt na jednoj i Muavija na drugoj strani, tu postoje pomirljivi stavovi, Rumija koji u svojoj Mesneviji tamo navodi pricu o muavijinoj borbi sa sejtanom, pa cak ga naziva i dajdzom vjernika, zatim stavovi pira Gejlanija k.s.
neki od derviskih redova nece da cuju za muaviju i njegovo potomstvo.
medjutim opet kazem da u vecini slucajeva ti dani se ne obiljezavaju jer su nase tekije hanefiskog mezheba, a samim tim uvazavaju muaviju kao ashaba.
to su neki od razloga ne obiljezavanja ovih dana. jedino u mjesecu muharremu se obiljezava dan kerbele ali na zalost u vecini tekija nakon toga opet ostaju oni stari stavovi i stara ubjedjenja. malo paradoksalno ali istinito.
Selam,
mislim da je neophodno prisjecati se i obiljezavati ovakve dane i mislim da to ne bi trebalo imati veze sa meshebskim razlicitostima. Dan sehadeta Poslanika, s.a., prodje nezapazeno, a o njegovom unuku Hasanu i da ne govorimo. Da li to znaci da ako je h. Hasana ubio Muavija ne treba se prisjecati toga, nego taj dogadjaj potisnuti na margine historije. Moje misljenje je da pomirljivi stavovi slice licemjerju. Ako sam ubijedjen u nesto onda bi trebao biti spreman i poginuti zbog toga, a ne praviti ustupke i sutiti na stetu Istine! Da li je Poslanik, s.a., pravio ustupke i mijenjao stavove da se ne bi zamjerio sa onima koji odbijaju prihvatiti Istinu? Hazreti Hasan i njegov brat Husein su dali svoje zivote ne zeleci ni trunku odstupiti od Istine i predati se lazima. Zato oni i jesu bili predmet ogromne Poslanikove ljubavi i ostali su svetionici u tami, a njihova djela putokazi ka Pravom putu.
Pogledaj sljedeću temu Pogledaj predhodnu temu Ne možete postavljati nove teme na ovome forumu Ne možete odgovarati na teme u ovome forumu Ne možete uređivati vaše poruke na ovome forumu Ne možete obrisati vaše poruke na ovome forumu Ne možete glasati u anketama na ovome forumu