dolap
Muhibb

Član od: Jan 01, 2008
|
Napisano:
03. feb 2010. 0:22 |
|
Da vam prenesem jedno predavanje na temu "Zaboravljeni" hadis(i).
Muslimani, ma kojoj skupini pripadali, hanefije, hanbelije, ¹ije, sufije, svi se oni nazivaju i smatraju muslimanima. Svi oni vjeruju da su na pravom putu, i jesu ako Bog da. Ono ¹to ih razdvaja od drugih skupina je njihov naèin razmi¹ljanja i shvatanja vjere Islama, kao i odreðivanje prioriteta. Svaka od ovih skupina ima svoje prioritete i smatra da su samo ti prioriteti bitni i va¾ni a da je sve ostalo manje va¾no. Ono ¹to jedna skupina smatra prioritetom za dugu skupinu je to skoro neva¾no. Jedni prioritet daju formi a drugi duhovnosti optu¾ujuæi istovremeno jedni druge za manjkavosti njihova prioriteta. Meðutim ono ¹to je jako va¾no u svemu ovome da se kod svake od ovih skupina primjeæuje jedan veliki nedostatak, a to je razmi¹ljanje o vjeri Islamu. Razmi¹ljanje je jedna od najva¾nijih stvari u vjeri Islamu. Ako èovjek ne razmi¹lja o onome ¹ta radi ili ¹to èuje ili ¹to vidi, po èemu se razlikuje od ni¾ih ¾ivih biæa koja rade i djeluju instinktivno? Koliko smo puta èuli da ono ¹to èovjeka razdvaja od ostalih stvorenja je razum koji mu je dat. Tema ovog predavanja je "zaboravljeni" hadisi. Za¹to ba¹ ovakav naziv teme? Iz vi¹e razloga. Èovjek je sklon zaboravu, samim tim i zaboravlja, a drugi razlog je taj ¹to èovjek, pogotovo u dana¹njem vaktu, slabije koristi razum nego ¹to bi to trebalo da radi. Navest æu dva hadisa, koji se, koliko je meni poznato, jako slabo govore i o kojima se jako malo razmi¹lja. U prvom hadisu prenosi se da je Poslanik a.s. rekao: "Poslan sam da usavr¹im moral (kod ljudi)" Osnova Poslanikove a.s. misije je da oplemenjava ljude. Da ih uèi ahlaku, lijepom pona¹anju prema svakom stvorenju ne samo prema muslimanu ili prema ¹ehu, efendiji, roditelju ili nekom treæem, prema svakom stvorenju. Jer moramo znati da svako stvorenje kod nas ima svoje pravo koje mi moramo po¹tivati i ne smijemo ni na koji naèim to pravo ugroziti. Kom¹ija ima svoje pravo, kolega sa posla ima svoje pravo, hajvan ima svoje pravo itd. a da ne spominjem prava roditelja pogotovo pravo majke koje ona ima kod svoga djeteta. Za primjer æemo ostati na pravima drugih koji oni imaju kod nas, neæemo iæi dalje. Od ahlaka je da svakome damo njegovo pravo. Razmislimo koliko mi po¹tujemo prava drugih i kako lahko prelazimo preko njihovih prava, i koliko ih smatramo bezvrijednim. Koliko smo mi svjesni ove misije koju je Poslanik a.s. svojim primjerom savr¹eno ispunio i pokazao nam kako i mi treba da se pona¹amo. Nema ni jednog trenutka njegovog ¾ivota a da se ne mo¾e uzeti za pouku i primjer. Davanje prava drugima je dio ahlaka, a ahlak je dio imana, pa ko nema ovog dijela ahlaka, i iman mu je zasigurno krnjav. Ko na primjer grubo, grubim rijeèima, odbije prosjaka od sebe nije mu dao njegovo pravo. Pravo prosjaka je da ga odbije¹ na lijep naèin, ne mora¹ mu ni¹ta udijeliti, ali ga mora¹ odbiti na lijep naèin, jer opet ka¾em to je njegovo pravo koje se mora po¹tivati. Razmislimo samo kako olahko prelazimo i gazimo prava drugih. Kako na njihova prava smatramo bezvrijednim i ni¹tavnim, dok u isto vrijeme na¹a prava ako su imalo ugro¾ena odmah se pozivamo na sunnet, na vjeru, navodimo hadise, Kur'anske ajete, primjere iz ¾ivota ashaba, i ¹to je najgore prièamo na sav glas o osobi za koju smatramo da je ugrozila na¹e pravo. I dok to radimo opet, naravno, zaboravljamo pravo te osobe. Njeno pravo kod nas je da ne iznosimo negativnosti o toj osobi, nego da molimo Allaha d¾.¹. da joj oprosti da je uputi na pravi put.
U drugom hadisu koji æu navesti prenosi se da je Poslanik a.s. rekao: "Nije musliman onaj od èijeg jezika i ruku nisu sigurni drugi ljudi." Znaèi brate i sestro, mo¾e¹ klanjati koliko hoæe¹, ibadetiti po svu noæ, dijeliti sadaku, ne izlaziti iz tekije, ako drugi ljudi nisu sigurni od tvoh jezika ili tvojih ruku, ti nisi musliman(ka)! Ako ogovara¹ druge, ako prenosi¹ tuðe rijeèi, ako se ismijava¹ na tuði raèun, ili ako na bilo koji drugi naèin ljudi oko tebe nisu sigurni od tebe ti tana nisi musliman(ka)! Na poèetku sam naveo razmi¹ljanje, pa zato razmislimo draga braæo i setre o ova dva kao i o svim ostalim hadisima. Nemojmo sebi dozvoliti da zbirke hadisa èitamo samo onako, kao ¹to èitamo neku knjigu . ©to je jeo¹ gore, kada èitamo neku knjigu, pomno isèitavamo svaku rijeè u njoj napisanu, vjerujemo svakoj rijeèi koja se tu nalazi, vodimo rasprave o proèitamin knjigama itd. Potrudimo se uz Allahovu pomoæ da tako i hadise èitamo. Razmi¹ljajmo o hadisima, razmi¹ljajmo o porukama i poukama koje se nalaze u njima. |
_________________ Tra¾enje D¾enneta bez èinjenja dobrih djela je jedna vrsta grijeha (Hasan el Basri r.a.) |
|