Bujrum na Derviši Web Site

"O vi koji vjerujete! Mnogo zikr Allahu činite, i jutrom i večeri ga slavite!"   Kur’an, 33:41,42

Navigacija
 Stranica

· Početna
· Evrad
· Salavati
· O zikru
· Hadisi Kudsijje
· Ilahije
· Kaligrafija

Ostalo

· Download sekcija
· Forum
· Muhabbet
· Linkovi
· Dodaj u favorite
· Administracija

Imali smo

pregleda strana od avgusta 2006.
Novo za download
· 1: Abdullah-baba - Zikr #2
· 2: Abdullah-baba - Zikr #1
· 3: Zekerijja - Zelen pokrov
· 4: Put ka Gospodaru moći
· 5: Fethu-r-Rabbani - predavanje 10
· 6: Fethu-r-Rabbani - predavanje 9
· 7: Fethu-r-Rabbani - predavanje 8
· 8: Fethu-r-Rabbani - predavanje 7
· 9: Fethu-r-Rabbani - predavanje 6
· 10: Fethu-r-Rabbani - predavanje 5
Najviše downloadovano
· 1: Tekije, šejhovi i derviši
· 2: Šta je dervišluk
· 3: Halvetijski zikr #1
· 4: Matem kerbelski
· 5: Allahovi robovi
· 6: Ney #1
· 7: Hadži Bajram Veli - Film
· 8: Dvije ruže džennetske - Video predavanje
· 9: Kerbela - Hor Ak-saray
· 10: Merdžan Dede #1

Dervisi Web Site :: Pogledaj temu - GORKA ISTINA-MUHAMMED EL-GAZALI

Forum FAQ Traži Lista članova Korisničke grupe Profil Prijavite se za provjeru vaših privatnih poruka Prijavi se

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Napiši novu temu Odgovori na temu  Dervisi Web Site Forum Indeks » Ostale teme
Autor Poruka
gumushanevi
Super Administrator
Super Administrator

Član od: Aug 17, 2006

PorukaNapisano: 19. jan 2010. 12:29 Odgovori sa citatom

Knjiga koja nikoga nece ostaviti ravnodusnim. Muhammed El-Gazali, veliki alim, dao je odgovore na odredjena pitanja koja su i danas aktuelna.
Ovdje cemo insaAllah prenijeti samo dio njegova pisanja.

1.Jesmo li na pogresnom putu?

........Duboko ukorijenjena mr¾nja spram islama i njegova ummeta ne prestaje, a Evropa i Amerika su u ovom pitanju na istoj liniji.
Ljudi su bili nemalo iznenaðeni kad je ministar obrazovanja u Francuskoj izdao nalog da se Jacques Cloud Rivierre odstrani sa visoke du¾nosti koju je obavljao na Univerzitetu, te da se oduzme titula doktora nauka istra¾ivaèu i nauèniku Henrvu Rocku. U svojoj doktorskoj disertaciji potonji je dokazao da genocid nad Jevrejima u nacistièkoj Njemaèkoj nije ni¹ta drugo do obièna izmi¹ljotina, te da nema nikakve osnove tvrditi da je u gasnim komorama stradalo ¹est miliona Jevreja. On je naveo nauène dokaze koji su bili dostatni da mu Univerzitet dodijeli diplomu doktora nauka, jer nauka ima zadnju rijeè. Meðutim, jevrejske organizacije su se naljutile, a po¹to su Jevreji razma¾eni u kr¹æanskom svijetu, moralo se, da bi bili zadovoljni, udovoljiti njihovim ¾eljama.
Prije ovoga dogaðaja, u Francuskoj zabilje¾en je jo¹ jedan iznimno èudan dogaðaj. Kada je Roger Garaudy primio islam, optu¾en je pred sudom da je objavio rat "uzvi¹enim principima èovjeka", a izdavaèi su se slo¾ili da mu neæe ¹tampati knjigu i da neæe suraðivati s njegovim pomagaèima. Sa stanovi¹ta materijalnih primanja, njegova buduænost je bila do¹la u pitanje, ali je do kraja ostao uspravan i èvrsto oslonjen na Allaha....

Zadnja promjena od gumushanevi dana 19. jan 2010. 17:22; promijenjeno 1 put ukupno
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-stranicu korisnika MSN Mesendžer
gumushanevi
Super Administrator
Super Administrator

PorukaNapisano: 19. jan 2010. 12:42 Odgovori sa citatom

3. Ljudi na vlasti i obaveze prema islamu

....."Od Georga Drugog, kralja Engleske, Francuske i Norve¹ke, Hi¹amu Treæem: Uz na¹e svesrdno po¹tovanje, èuli smo za veliki napredak nauke u Va¹oj zemlji koja cvate zahvaljujuæi Va¹oj pa¾nji, pa smo, za dobrobit na¹e zemlje, ¾eljeli se okoristiti tim vrlinama, kako bismo pro¹irili znanje u na¹oj zemlji, koja je neznanjem okru¾ena sa sve èetiri strane. Kæerku na¹e sestre princeze Duban smo postavili na èelo izaslanstva, a sve su to kæeri plemiækih porodica Engleske. Va¹ vjerni sluga George."

U jednom historiografskom radu, dr. Abdul-Hdi et-Tzi, kao o¹trouman istra¾ivaè, prebacuje Ibn Haldunu ¹to je zanemario dogaðaje koji su zavreðivali da budu zapisani. On ka¾e: "Spomenut æu, naprimjer, pismo Johna, kralja Engleske, halifi En-Nasiru, dostavljeno posredstvom ambasadora, posebno poslanog na dvor Muvehhidina (608-1212 h. god.). U tom pismu stoji zahtjev za vojnom pomoæi Muvehhidina kralju protiv crkvenih slu¾benika, plemiækih i drugih porodica. U znak zahvalnosti, kralj Engleske obeæava da æe on i njegov narod prihvatiti islam." Dr. Et-Tzi ka¾e: "Ovako va¾an citat engleski izvori op¹irno navode, spominjuæi detaljno svakog od uèesnika, a Ibn Haldun to pre¹uæuje."

Ako je ovom ¹utnjom ili nemarno¹æu povrijeðena nauka, kao ¹to primjeæuje ovaj istra¾ivaè, mi smatramo da je ovim vi¹e povrijeðeno islamsko misionarstvo. Jasno je da politièari uh vremena nisu ispunili obaveze prema islamu i da nisu pokazali ¾eljeni interes da svoju civilizacijsku superiornost iskoriste za njegovo ¹irenje, makar putem meðusobne kulturne saradnje! Kako to objasniti?

Super Administrator
Super Administrator

PorukaNapisano: 19. jan 2010. 13:07 Odgovori sa citatom

5 Zablude sekularista

Jedan od uèesnika nauènog skupa "Islam i sekularizam" upita me: "Za¹to nisi odgovorio na pitanje dbr. Fuada Zekerija:
¹ta islam mo¾e uèiniti da rije¹i problem egipatskih dugovanja"?
Rekao sam, smatrao sam da je pitanje bezazleno! Da je pitao ¹ta islam mo¾e uèiniti da pravi gre¹ke pristalica sekularizma na polju ekonomije, brzo bih odgovorio.
On reèe: "Koje su to gre¹ke?"
Ogovorio sam na pitanje sljedeæim rijeèima: Nakon Drugog svjetskog rata Egipat je bio kreditor, egipatska rinta je bila pet puta jaèa od amerièkog dolara! Sta je ucinilo od zemlje kreditora zemlju du¾nika? Zbog èega je sada vrijednost funte na ulicama pola dolara? To su djela sekularista na polju ekonomije i njihova genijalnost u pustosenju materijalnih i etièkih dobara. Apsurdno je da oni kriju svoj neuspjeh pod pla¹t uobra¾enosti i ubjeðivanja drugih u vlastitu sposobnost! Zatim æe¹ muslimane pitati:
"Sta æete uèiniti da rije¹ite problem? Problem koji su oni stvorili i posijali?" Moj sagovornik mi reèe: "Mnogi ovo pitanje èesto postavljaju. Zaboravimo ono ¹to je bilo i odgovorimo mi." Na to sam mu rekao: Uredu, mi æemo u ime islama djelovati, imajuæi u vidu sljedeæe èinjenice:

Prvo: Iako dugujemo 36 milijardi dolara, otprilike duplo vi¹e egipatskog blaga se nalazi u bankama u inozemstvu. Treba povratiti (u Egipat) sve to ili veæi dio toga blaga.

Drugo: Na¹a proizvodnja, generalno gledajuæi, zapanjujuæe je slaba: kod nas se (aktivno) radi jedan sat dok se na èitavom dunjaluku radi osam sati. Direktori i utjecajni ljudi nemaju entuzijazma i (nacionalne) svijesti. To treba promijeniti.

Treæe: Krajnje je vrijeme da se stane u kraj rasko¹u i rasipni¹tvu, da se ustane u borbu protiv droga i svih alkoholnih piæa, da se velikim trbusima nalo¾i stezanje kai¹a, kako bi ¾ivjeli kao i ostali ljudi.

Èetvrto: Kada bolje razmislimo, vidimo da siroma¹na zemlja èini ¹to je u njenoj moæi kada su njene obaveze u pitanju. Ali, ono ¹to Egipat plaæa (za dug) odlazi na kamate, na plaæe stranih slu¾benika i eksperata, koji prigrabi¹e razvojne projekte(!). Bogate zemlje pljaèkaju, otimaju, varaju i obmanjuju. Sve to treba obznaniti i prekinuti sa tom praksom.

Super Administrator
Super Administrator

PorukaNapisano: 21. jan 2010. 16:41 Odgovori sa citatom

Islamske zajednice u inozemstvu

.....Jedan mi prijatelj reèe: "U mno¹tvu ovih zajednica ne vidim ni¹ta lo¹e". Rekoh mu, to je taèno kada bi one bile na specifièan naèin podijeljene: udru¾enje za izuèavanje arapskog jezika, omladinsko udru¾enje, udru¾enje za fizièku kulturu i sport, udru¾enje za podsticanje na brak izmeðu europeiziranih sunarodnjaka, udru¾enje za turistièka putovanja, udru¾enje za izuèavanje sumnji raznih misionara i orijentalista, udru¾enje za kontakt sa politièkim partijama i institucijama Francuske...
Sto se tièe podjele ovih, brojem ogranièenih, islamskih grupacija na konzervativce i moderniste, na aktivne i sufije, na malikije i hanefije, na ¹ije i sunnije, na Arape i nearape itd., to je belaj èijih se posljedica treba èuvati. Ako je danas za potcijeniti, mo¾da æe veæ sutra to zlo sve odvesti u propast. Ja sam upozoravao i jo¹ uvijek upozoravam, da se stare boljke ne prenose u ovo novo dru¹tvo. Znam da Evropljani ¾ele da pripadnicima ovih zajednica zavladaju lo¹e strasti i navike. Meðutim, ove strasti, premda izoblièene, imaju manju moæ uni¹tavanja jednog naroda od ¾elje za vla¹æu, dokazivanja u dru¹tvu (po svaku cijenu) i od preobra¾aja ljudi u skupine koje vode najpodliji i najlo¹iji meðu njima.
Moj prijatelj mi reèe: "Pet ljudi se skupilo u ¾elji da osnuju udru¾enje. Jedan od njih reèe da je predsjednik javnog udru¾enja, drugi daje zamjenik predsjednika javnog udru¾enja, treæi da je javni zastupnik udru¾enja, a èetvrti da je javni kontrolor udru¾enja". Rekoh, peti je trebao reæi da je javni èlan udru¾enja. Samo bolesne du¹e i prazni mozgovi imaju ovakvu ¾elju za vodstvom, izmi¹ljajuæi mnogobrojne odjele za udovoljenje djeèijim ¾eljama.
Moj je savjet svakom muslimanu koji ¾ivi u jednoj od europskih dr¾ava da bude, formalno i stvarno, predmet arsijenja naroda u èijoj zemlji ¾ivi. Ovo divljenje moæi æe postici jedino ako bude impresivno djelovao, dokazujuæi tako ispravnost vlastitog odgoja, kulture i pona¹anja. Tek tada je za oèekivati da æe opstati i biti uspje¹an u svome radu.
Islam s velikim prezirom gleda na du¹evne bolesti, atrajuæi ih lo¹ijim i ¹tetnijim od tjelesnih oboljenja. I stvarno, sljepoæa je bla¾a bolest od nemoguænosti zapa¾anja; goropadni izgled lica je lak¹a bolest od z^ropadnosti duha. U jednom Vjerovjesnikovom hadisu SÈ tra¾i za¹tita od nekoliko du¹evnih bolesti koje srozavaju tovjekovu vrijednost (u odnosu na druga stvorenja) i njegovu produktivnost i koje, na dru¹tvenoj razini, sprjeèavaju narode da dosegnu prosperitet. Hadis je vjerodostojno prenesen, a glasi:
"Moj Bo¾e! Utjeèem Ti se od brige i tuge, utjeèem Ti se od nemoæi i Ijenosti, utjeèem Ti se od pla¹ljivosti i ¹krtosti, umeæem Ti se od (nepotrebnog) duga i tiranije ljudi... "
Osam bolesti su korijeni ru¾nog drveta, koje se mora posjeæi, jer svaki od tih korijena ¹tetno djeluje. A koliko ¹tete nanose svi zajedno? Osmotrimo brzo svaku od ovih osam bolesti:

1.Briga je zaokupljenost srca onim ¹to izaziva poti¹tenost, koja nije u stanju odagnati je. Zabrinut èovjek se sa ¾ivotom nosi samo jednim dijelom vlastite energije, jer je onaj drugi dio sputan i okovan.

2. Tuga je poraz du¹e od bola koji ju je savladao. Takva osoba misli daje njen ¾ivot stalna jesen, ona je zatoèenik vlastitog jada, stalno prikovana za zemlju i, kao takva, rijetko mo¾e uraditi ne¹to veliko.
3. 4. Nemoæ i Ijenost su dvije bolesti koje su, po mom mi¹ljenju, bolesti treæeg svijeta. Vidi¹ èovjeka koji svojim rukama naèini ne¹to zaista nekvalitetno, iako je mogao do kraja pobolj¹ati kvalitet. Ili, vidi¹ èovjeka koji se dvoumi o tome da li da uèi ki¹nu dovu, a voda mu skoro nadohvat ruke. Vidio sam neke koji prekr¹tenih nogu sjede pored gomile smeæa i uopæe ne razmi¹ljaju o tome daje poèiste. Vidio sam one pored kojih voda neprestano kaplje sa èesme, ali oni ni ne razmi¹ljaju da je poprave. To je ravnodu¹nost koja se javlja kod pojedinaca, a zatim po inerciji obuhvata dru¹tvenu okolinu i odjednom shvati¹ da siroma¹ni narodi ¾ive na plodnoj zemlji i da narodi koji izgube moæ zapa¾anja omoguæavaju strancima da nahrle na njihova vrata i da iz utrobe njihove zemlje odnose teèna i èvrsta rudna bogatstva.

5.6. Pla¹ljivost i ¹krtost su dvije uzajamno povezane bolesti. Onaj koji ¹krtari svojim imetkom nikada neæe oplemeniti svoj duh, ali onaj koji je plemenite du¹e neæe biti ¹krt kada je njegov imetak u pitanju. I kukavica i ¹krtac neæe okusiti slast rasko¹na ¾ivota. A kako da se to dogodi kada æe se pla¹ljivac poku¹ati iskupiti za svoj bijeg rijeèima: "Da se ka¾e: 'Pobjegao je, Allah ga prokleo', bolje je nego da se ka¾e: 'Umro je, Allah mu se smilovao'." Ili æe se ¹krtac poku¹ati iskupiti, bri¾ljivo èuvajuæi svoje bogatstvo, srozavajuæi na taj naan svoj stid i svoje ja do donje granice ljudskoga dostojanstva.

7 I 8 DUG I TIRANIJA LJUDI ®elimo skrenuti pa¾nju da je pozajmljivanje novca i drugih stvari bez veæe nu¾de, a za sitne prohtjeve, u nemoæi da se dug vrati, ustvari, ta kraðe. Jer, kradljivac, da bi udovoljio vlastitim ¾eljama, zaboravlja da drugi pola¾u prava na ukradenu imovinu. Isti je sluèaj sa pozajmljivanjem bez razumnog razloga. Tiranija ljudi je zlo koji priti¹æe ¾ivot plemenitih Kudi, i to toliko da im je i smrt od njega dra¾a. Nesretan je ¾ivot onoga èovjeka koji, premda prividno slobodan, mora prijateljevati sa svojim neprijateljem.

Super Administrator
Super Administrator

PorukaNapisano: 26. jan 2010. 19:46 Odgovori sa citatom

1 7 Oni koji preziru ©erijat

Prezirem pretjerivanje i ekstremizam, èak i onda kada je ibadet u pitanju, ¹to je sasvim prirodno i kod drugih ljudi. To je, zapravo, put na koji me islam obavezuje i na KOJI svoju du¹u preusmjeravam kada skrene udesno ili ulijevo. To znaèi da volim umjerenost i to isto zahtijevam od drugih, jer je islam vjera srednjega puta. Stoga sam osjetio nelagodnost kada sam proèitao neke radove u kojima Bijesni "intelektualci" pi¹u o navodnom ekstremizmu, a prvi cilj im je napad na islam i "zakopavanje" njegovih propisa ili, preciznije, njegovo iskljuèenje iz javnoga ¾ivota. Neki su mo¾da protiv javnih demonstarcija u kojima se poziva na primjenu islamskih propisa, jer su, kao takve, opasne po javnu sigurnost ili zato ¹to taj proces treba da se razvija na jedan svrsishodniji i mudriji naèin.

Ozbiljna izgradnja vjersko-moralnog kodeksa treba se odvijati u ti¹ini i smirenosti. Ne treba nikome smetati to ¹to æe neko prigovoriti na ovo ili ono sredstvo, ali nije li pravo prigovora samo izgovor za vrijeðanje zagovornika obnove islama i podastiranje teze da povratak islamu znaèi civilizacijsku nazadnost i primitivizam?

Znam ljude koji nikada nisu kroèili u d¾amiju, niti su kada oborili svoje poglede od stida, ali jesu iskoristili priliku da, pod izgovorom borbe protiv ekstremizma, napadaju islam. Za njih su zabrana alkoholnih piæa i razvrata i borba protiv razbojni¹tva i anarhije zastra¹ujuæi ekstremizam, a nikako znak bogobojaznosti ili istinite Objave.
Ono ¹to je njih ohrabrilo na taj korak i otkrilo njihove namjere je to ¹to se proèulo da su velike sile, neprijateljski nastrojene prema islamu, odluèile da se suprostave svakom poku¹aju uvoðenju Serijata u dru¹tveni i javni ¾ivot, prijeteæi im otvoreno. To je bio i¹aret i mig da se pokrene napad na islam i da se u korijenu uni¹ti.

Kao da se historija ponavlja! U poèetku islama licemjeri su slijedili neprijatelje ummeta u njihovoj mr¾nji prema Objavi i njihovom odbijanju njenih propisa, pa je o njima bilo objavljeno: "Zato ¹to ne vole ono ¹to Allah objavljuje i On æe djela njihova poni¹titi". (Muhammed, 9)
I isto tako: "To æe biti zato ¹to su ono ¹to izaziva Allahovu srd¾bu slijedili, a ono èime je On zadovoljan prezirali; On æe djela njihova poni¹titi." (Muhammed, 28)

Iz svojih jazbina iza¹le su zmije otrovnice, koje o islamu ÈUDNIM prezirom govore. Ako pozitivno-pravni ustavi POJEDINIH (muslimanskih) zemalja sadr¾e odredbu da je islam dr¾avna religija i osnovni izvor njihovih zakonodavstava, onda se ovi zlobnici mogu optu¾iti da ¾ele slabljenje dru¹tva na raèun vanjskog faktora, tj. da su nepnjatelji dr¾ave ili, da upotrijebim islamski termin, otpadnici od vjere.
Borba protiv ekstremizma neæe nikada biti iskori¹tena za borbu protiv islama, jer ovakvima neæemo dozvoliti da se ostvari ono ¹to su naumili.

Super Administrator
Super Administrator

PorukaNapisano: 27. jan 2010. 13:03 Odgovori sa citatom

O muhad¾iri! ©ta æe s vama biti kod vas zadesi pet stvari, a Allaha molim da ih ne do¾ivite:

1. Nikada se u jednom narodu ne pojavi blud koji se javno èini, a da ga ne zadese bolesti koje prethodnici togi naroda nisu imali.

2. Kada god jedan narod odbije davati zekat, Allah odbije da mu spusi ki¹u s neba, i da nije ¾ivotinja nikada im ona ne bi bila spu¹tena.

3. Kada jedan narod poène varati na vagi i kantaru pogodi ga su¹na godina, silna oskudica i despotizam vladara.

4. Kada njihovi vladari poènu suditi mimo Allahovih zakona i propisa, Allah æe dati da njima zagospodari i zavlada njihov neprijatelj, koji æe ih li¹iti onoga ¹to sa imali.

5. Kada god njihovi lideri zapostave Allahovu Knjk: Sunnet svoga Vjerovjesnika, Allah æe dati da njih:: meðusobni odnosi budu lo¹i.

sa ovim zavrsavamo sa predstavljanjem ove knjige

Napiši novu temu Odgovori na temu

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Ne možete postavljati nove teme na ovome forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovome forumu
Ne možete uređivati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete obrisati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete glasati u anketama na ovome forumu