Bujrum na Derviši Web Site

"O vi koji vjerujete! Mnogo zikr Allahu činite, i jutrom i večeri ga slavite!"   Kur’an, 33:41,42

Navigacija
 Stranica

· Početna
· Evrad
· Salavati
· O zikru
· Hadisi Kudsijje
· Ilahije
· Kaligrafija

Ostalo

· Download sekcija
· Forum
· Muhabbet
· Linkovi
· Dodaj u favorite
· Administracija

Imali smo

pregleda strana od avgusta 2006.
Novo za download
· 1: Abdullah-baba - Zikr #2
· 2: Abdullah-baba - Zikr #1
· 3: Zekerijja - Zelen pokrov
· 4: Put ka Gospodaru moći
· 5: Fethu-r-Rabbani - predavanje 10
· 6: Fethu-r-Rabbani - predavanje 9
· 7: Fethu-r-Rabbani - predavanje 8
· 8: Fethu-r-Rabbani - predavanje 7
· 9: Fethu-r-Rabbani - predavanje 6
· 10: Fethu-r-Rabbani - predavanje 5
Najviše downloadovano
· 1: Tekije, šejhovi i derviši
· 2: Šta je dervišluk
· 3: Halvetijski zikr #1
· 4: Matem kerbelski
· 5: Allahovi robovi
· 6: Ney #1
· 7: Hadži Bajram Veli - Film
· 8: Dvije ruže džennetske - Video predavanje
· 9: Kerbela - Hor Ak-saray
· 10: Merdžan Dede #1

Dervisi Web Site :: Pogledaj temu - Hz. Pir Abdul Kadir Gejlani r.a.

Forum FAQ Traži Lista članova Korisničke grupe Profil Prijavite se za provjeru vaših privatnih poruka Prijavi se

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Napiši novu temu Odgovori na temu  Dervisi Web Site Forum Indeks » Dervi¹ki redovi
Autor Poruka
dolap
Muhibb
Muhibb

Član od: Jan 01, 2008

PorukaNapisano: 20. dec 2009. 22:42 Odgovori sa citatom

Abdul Kadir Gejlani roðen je 1. Ramazana 470. h.g. (18.marta 1077.)
Puno ime mu je:

Abdul Kadir ibn Ebu Salih Musa Gangi Dust ibn Ebu Abdullah ibn Jahja ez-Zahid ibm Muhammed ibn Davud ibn Musa ibn Abdullah ibn Musa el Gavn ibn Abdullah el Mehdi ibn el Hasan el Mutanna ibn el Hasan ibn Ali ibn Ebu Talib.

Nadimak njegovog oca Ebu Saliha Muse je "Gangi Dust" taj nadimak se davao iskljuèivo neustra¹ivim borcima.

Njegov predak Ibn Abdullah el Mehdi je potomak treæeg halife hz Osmana ibn Affana r.a.

Njegova nana, oèeva mati, se zvala Ummu Selema a kæi je Imama Muhammeda ibn el Imama Talhe koji je sin Imama Abdullaha ibn el Imama Abdurrahmana a koji je sin prvog Halife Ebu Bekra es-Siddika.

Pranana od jedong od hz. Pirovih djedova - Abdullaha el Mehdija - se zvala Hafsa a bila je kæerka Abdullaha ibn Omera ibn Hattaba r.a. drugog halife.

Hz. Pir pored toga ¹to krvno porijeklo vodi iz èasnog Ehli Bejta, on je krvno vezan i za prvu trojicu halifa.

Murid
Murid

Član od: Jul 16, 2007

PorukaNapisano: 22. dec 2009. 13:47 Odgovori sa citatom

dolap je napisa(o,la):
Abdul Kadir Gejlani roðen je 1. Ramazana 470. h.g. (18.marta 1077.)
Puno ime mu je:

Abdul Kadir ibn Ebu Salih Musa Gangi Dust ibn Ebu Abdullah ibn Jahja ez-Zahid ibm Muhammed ibn Davud ibn Musa ibn Abdullah ibn Musa el Gavn ibn Abdullah el Mehdi ibn el Hasan el Mutanna ibn el Hasan ibn Ali ibn Ebu Talib.

Nadimak njegovog oca Ebu Saliha Muse je "Gangi Dust" taj nadimak se davao iskljuèivo neustra¹ivim borcima.

Njegov predak Ibn Abdullah el Mehdi je potomak treæeg halife hz Osmana ibn Affana r.a.

Njegova nana, oèeva mati, se zvala Ummu Selema a kæi je Imama Muhammeda ibn el Imama Talhe koji je sin Imama Abdullaha ibn el Imama Abdurrahmana a koji je sin prvog Halife Ebu Bekra es-Siddika.

Pranana od jedong od hz. Pirovih djedova - Abdullaha el Mehdija - se zvala Hafsa a bila je kæerka Abdullaha ibn Omera ibn Hattaba r.a. drugog halife.

Hz. Pir pored toga ¹to krvno porijeklo vodi iz èasnog Ehli Bejta, on je krvno vezan i za prvu trojicu halifa.

Esselam Alejkum dolap ljepo ovo shto si nas upznao sa ostala tri halifa koji su i oni po krv sa pira.Prvi put cujem ovo kolko sam upznat sa kaderiskog traikata.A shto se tice ostala tri halife ja ih poshtujem po njihovom zasluzenosti kao i Imama Ali k.v.

Zamolio bih te da ako ima smisla da kazesh gdje si to nashao u koju literaturu da nam i to kazesh bio bih ti unapred zahvalan.

Član
Član

Član od: Dec 12, 2009

PorukaNapisano: 23. dec 2009. 22:43 Odgovori sa citatom

Esselam allejkum,hvala dolapu na sazetoj silsili naseg pira,al bi nam vise koristilo da nam kaze nesto o samom piru a toga ima mnogo!!!Esselam allejkum! Rolling Eyes
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dolap
Muhibb
Muhibb

PorukaNapisano: 24. dec 2009. 23:12 Odgovori sa citatom

Podatke sam na¹ao u radu pod nazivom "Abdul Kadir Gejlani - Èovjek koji je rasplakao meleka smrti" autor profesor dr. Samir Begleroviæ, koji inaèe predaje Akaid na FIN-u u Sarajevu. On se u fus noti poziva na slijedeæe izvore:

"Qalaid el D¾evahir fi manaqib tad¾ el evlija ve ma'dam asfija ve sultan ul evlija e¹ ©ejh Muhjuddin Abdul Kadir el Gejlani" autor je Muhammed ibn Jahja et Tadefi el Hanbeli, knjiga je izdata od strane El Azhara 2004. godine

Njegov drugi izvor je knjiga "Gutba an nazir fi terd¾ema e¹ ©ejh Abdul Kadir el Gejlani" autor Ibn Had¾er el Eskelani.

Član
Član

Član od: Dec 12, 2009

PorukaNapisano: 25. dec 2009. 18:49 Odgovori sa citatom

-tica- je napisa(o,la):
Esselam allejkum,hvala dolapu na sazetoj silsili naseg pira,al bi nam vise koristilo da nam kaze nesto o samom piru a toga ima mnogo!!!Esselam allejkum! Rolling Eyes
A u Gospodara je pravo znacenje stvorenog!!! Razz Razz Razz
dolap
Muhibb
Muhibb

PorukaNapisano: 01. mar 2010. 0:51 Odgovori sa citatom

Hz. pir je jo¹ u mektebu poduèavan osnovama Islama, dok ga je njegov djed Es-Sawma'i od malih nogu poduèavao sejrisuluku. Kao dijete je nauèio Kur'an napamet kao i nekoliko zbirki hadisa. Prvi neobièni dogaðaj koji mu se desio, a koji æe kasnije preprièavati svojim uèenicima, je bilo kada je imao 10 godina:

"Bio sam u na¹em gradu, imao sam 10 godina. Iza¹ao sam iz na¹e kuæe i krenuo prema knji¾ari. Dok sam hodao ugledao sam melek kako govore djeci: "Razmaknite se Allahovom evliji da sjedne."
Pored nas je pro¹ao èovjek, tada ga nisam poznavao. Èuo je ¹ta su meleci rekli, pa upita: "Ko je ovaj djeèak?" Melek mu odgovori: "Imat æe plaho velik polo¾aj. Tra¾it æe a neæe mu biti odbijeno. Imat æe veliki utjecaj pa neæe biti sakriven. Pribli¾it æe se pa neæe biti obmanut."

Nakon 40 godina prepoznao sam toga èovjeka. Bio je jedan od ebdala toga vremena.

Takoðer je i ovo prièao:

"Èuo bih dok bijah mladiæ, na nekim svojim putovanjima, kako mi neko govori: "Abdul Kadire! Ja sam te za Sebe izabrao!" Èuo bih glas, ali ne bih vidio onoga ko govori."

I prièao je:

"Jednom sam kao mali u svome rodnom gradu oti¹ao na njivu. Bio je dan Arefata. I¹ao sam za ktavom koja se koristila za oranje. Krava se okrenu prema meni i reèe: "Abdul Kadire, nisi radi ovoga stvoren." Pobjegoh, sav u strahu u na¹u kuæu i popeh se na njen krov. Najednom ugledah ljude kako stoje na Arefatu. Oti¹ao sam do moje majke i rekao joj: "Majko, uèini me darom za Uzvi¹enog i Silnog Allaha. Dozvoli mi da otputujem u Bagdad, da se posvetim nauci i da posjetim dobre ljude." Upitala me ja razlog za¹to to ¾eilm, a ja sam joj isprièao ¹to mi se dogodilo.

Član
Član

Član od: Apr 28, 2009

PorukaNapisano: 06. mar 2010. 19:52 Odgovori sa citatom

Esselamu alejkum!

Neka vas Allah d¾.¹. nagradi za ovaj divni rad o na¹em Piru !
dolap
Muhibb
Muhibb

PorukaNapisano: 07. maj 2010. 23:25 Odgovori sa citatom

Njegov rodoslov:

Muhammed a.s.
Fatima-ez-Zehra r.a.
Ali Murteza r.a.
Imam Husein r.a. ¹ehid Kerbele
Imam Hasan r.a.
Imam Zejnil Abidin r.a.
Hasan Mesni r.a.
Imam Muhammed Bakir r.a.
Abdul Mehdi r.a.
Imam D¾afer-i- Sadik r.a.
Musa el D¾evn r.a.
Imam Musa-i-Kazim r.a.
Abdullah Sani r.a.
©ejh Ali Riza r.a.
Musa Sani r.a.
Ebu Alauddin r.a.
Davud r.a.
Kemaluddin Isa r.a.
Muhammed r.a.
Ebul Ata Abdullah r.a.
Jahja ez-Zahid r.a.
©ejh Mahmud r.a.
Ebu Abdullah r.a.
Muhammed r.a.
Ebu Salih Musa r.a. (otac)
Ebu D¾emal r.a.
Abdullah Sumi r.a.
Ummul Hajr Fatima r.a. (majka)
Muhjuddin ebu Muhammed Abdul Kadir el Gejlani r.a.

Napiši novu temu Odgovori na temu

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Ne možete postavljati nove teme na ovome forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovome forumu
Ne možete uređivati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete obrisati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete glasati u anketama na ovome forumu