Bujrum na Derviši Web Site

"O vi koji vjerujete! Mnogo zikr Allahu činite, i jutrom i večeri ga slavite!"   Kur’an, 33:41,42

Navigacija
 Stranica

· Početna
· Evrad
· Salavati
· O zikru
· Hadisi Kudsijje
· Ilahije
· Kaligrafija

Ostalo

· Download sekcija
· Forum
· Muhabbet
· Linkovi
· Dodaj u favorite
· Administracija

Imali smo

pregleda strana od avgusta 2006.
Novo za download
· 1: Abdullah-baba - Zikr #2
· 2: Abdullah-baba - Zikr #1
· 3: Zekerijja - Zelen pokrov
· 4: Put ka Gospodaru moći
· 5: Fethu-r-Rabbani - predavanje 10
· 6: Fethu-r-Rabbani - predavanje 9
· 7: Fethu-r-Rabbani - predavanje 8
· 8: Fethu-r-Rabbani - predavanje 7
· 9: Fethu-r-Rabbani - predavanje 6
· 10: Fethu-r-Rabbani - predavanje 5
Najviše downloadovano
· 1: Tekije, šejhovi i derviši
· 2: Šta je dervišluk
· 3: Halvetijski zikr #1
· 4: Matem kerbelski
· 5: Allahovi robovi
· 6: Ney #1
· 7: Hadži Bajram Veli - Film
· 8: Dvije ruže džennetske - Video predavanje
· 9: Kerbela - Hor Ak-saray
· 10: Merdžan Dede #1

Dervisi Web Site :: Pogledaj temu - MUDROST SUFIJA

Forum FAQ Traži Lista članova Korisničke grupe Profil Prijavite se za provjeru vaših privatnih poruka Prijavi se

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Napiši novu temu Odgovori na temu  Dervisi Web Site Forum Indeks » Mudrosti sufija
Autor Poruka
jonuz
Murid
Murid

Član od: Jul 16, 2007

PorukaNapisano: 12. maj 2009. 11:37 Odgovori sa citatom

Duhovno lskustvo

Ponekad doðu vremena u kojima izmeðu nas i Allaha d¾.¹. padnu mnogi zastori, to su vremena bogata duhovnim iskustvima. U svako vrijeme, na bilo kojem mjestu, mo¾emo ih iskusiti. Na¹ Gospodar Uzvi¹eni poruèio nam je: "Postoji sedamdeset hiljada zastora izmeðu vas i Mene, ali nema zastora izmeðu Mene i vas."
Ponekad intenzivno do¾ivljavamo Bo¾ije prisustvo; èe¹æe se to prisustvo bla¾e osjeæa, i to u trenucima kad se srce na¹e otvara, kad smo puni radosti, kada ljubav raste u nama i duboko saosjeæamo sa drugima. Kada smo tu¾ni, isto tako mo¾emo duboko osjetiti na¹eg Stvoritelja. On se javlja u vremenima kada osjeæamo ¾alost zbog gubitka, ba¹ kao i u vremenima kada osjeæamo radost.
Svaki èovjek do¾ivi neku vrstu duhovnog iskustva, ali ona se te¹ko mogu opisati rijeèima i stoga uvijek ne mo¾emo razumijeti njihova znaèenja. Prije nekoliko godina, sprovedena je anketa u Americi. Njeni rezultati govore da je vi¹e od 65% amerikanaca imalo neko dubokoznaèajno i neobièno iskustvo koje je do temelja promijenilo njihov ¾ivot i pogled na svijet. U neku ruku, svi smo mi duhovni ljudi, mada mo¾emo zvati razlièitim imenima ono ¹to smatramo tajnama ljudskog ¾ivota i razna skustva koja ¾ivot neumitno donosi.
Vjerovatno smo u vrijeme tih iskustava najbli¾i na¹oj istinskoj prirodi. Na¹ svakodnevni ¾ivot mo¾e se posmatrati kao usko i ogranièeno stanje u poreðenju sa onim stanjem koje mo¾emo dosegnuti. Sufije opisuju na¹ svakodnevni nivo svijesti kao 'sanjanje na javi', tj. budni smo a spavamo. Probuditi se znaèi otkriti ono Bo¾ansko u nama.

Ja umrijek k'o ruda i postah bilina,
i ko biljka umrijeh i postah ¾ivina.
I ko zvjerka umrijeh, do èovjeka stignuh,
pa ¹ta da se bojim? Svaka smrt me dignu!
Poslije ovoga æu ko èovjek umrijeti,
I ko krilat anðeo nebu se popeti,
I anðelske mi je ostavit stanice,
jer sve je prolazno sem Njegovo lice.1

D¾elaluddin Rumi

Trideset sam godina tra¾io Allaha,
tra¾io iz ljubavi, bez nade i straha!
Naposlijetku tajne bijahu osvijetljene,
On je u biti Onaj koji tra¾i mene!

Bajezid Bistami

Kad jednom stignete do su¹tine da li æe vam jo¹ uvijek trebati forma? Kada jednom budete pili direktno sa izvora ¾ivota, da li æe vam jo¹ uvijek trebati èa¹a?

Reshad Field

Spustismo vas u sr¾ stvari - duhovnu èe¾nju i tra¾enje.
Zar da dozvolimo da vas uspjeh mine?
Nad vama pomno bdijemo, vodimo vas putem;
da bi stiæi mogli do svoje su¹tine...

D¾elaluddin Rumi

Reci `Allah' i èvrsto u¾e Njegovo prigrli,
dok nevolje sipaju, kao ki¹a, po tebi!

Poslanik je rekao: "Ma gdje da vjera ode,
vratiæe se dok te iz temelja ne proèisti."

Zbog toga mira neæe¹ imati, samo bol i nevolje.
Nestaæe radosti i nemara koje donosi neznanje.

Budi strpljiv u nedaæama, podnesi nevolju, isprazni se.
Kada se isprazni¹ od la¾i, istinska radost doæi æe.

Radost bez imalo tegobe, ru¾a bez ijednog trna,
Vino od kojeg te glava neæe zaboljeti nikada.

D¾elaluddin Rumi

Opijen ljubavnom èe¾njom, ja Rabbi, u èa¹i vidjeh Tebe!
No, oni koji u ljubavi nisu u njoj æe vidjeti sebe.

D¾elaluddin Rumi

Ti¹ina obiènih ljudi je uzdr¾avanje od govora.
Ti¹ina duhovnih ljudi je ti¹ina srca njihova.
Ti¹ina a¹ika utihnuæe je svih misli koje ne vode do Ma¹uka.2
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
jonuz
Murid
Murid

PorukaNapisano: 12. maj 2009. 11:39 Odgovori sa citatom

lz sufijske tradicije

Zaljubljeni malo govore, samoæa im je najdra¾a, jer su im sve te¾nje i misli ka Voljenom usmjerene. Samo je Allah Uzvi¹eni u njihovim mislima. Tegobne su im duge rasprave, slatka im je ti¹ina. Oni razumiju samo govor ljubavi.
Nit' gunðaju nit' se ¾ale ako ih stigne kakva nesreæa. Oni znaju da i nesreæe dolaze od Prijatelja; stoga, vide dobrobit i u njima. Opijeni su Bo¾anskom ljubavi, vatrom ljubavi sagoreni; te, bosonogi, gologlavi, u dronjcima, bezbri¾no dunjalukom ovim hode.
Ni¹ta ne èuju do li pjesmu Ma¹uka, samo On je u njihovim mislima. Ni¹ta ne vide do ljepote njegove, ¾ude samo Voljenom da ugode.

©ejh Muzaffer

Neki èudotvorac, u ¾elji da se poka¾e pred Hasanom od Basre, izvadi ¾ivu ribu iz krèaga punog vode. Hasan stavi ruku u peænicu i iz nje izvadi ¾ivu ribu. Èudotvorac predlo¾i Hasanu da obojica skoèe u vatru da vide koji je od njih moæniji i koji æe pre¾ivjeti. Hasan to odbi rijeèima: "Èudotvorstva nam neæe pomoæi. Radije uronimo u okean nepostojanja i izronimo sa ogrataèem Bo¾anske biti." Èudotvorac na to u¹uti, postiðen.

Attar Ni¹apuri

Neæete utoliti svoju glad posmatrajuæi one koji jedu, niti æe duhovna iskustva drugih utoliti va¹u duhovnu ¾eð.

Iz sufijske tradicije

Postavio bih sljedeæe pitanje onima koji tvrde da su zaljubljeni: "Koliko èesto bri¹ete suze zarad ljubavi Bo¾ije? Jeste Ii ikada prolili suzu zarad te ljubavi? Koliko ste noæiju zarad nje probdijeli? Koju ste ¾rtvu zarad nje podnijeli?"

©ejh Muzaffer

Da bi i Uzvi¹eni Allah bio zadovoljan svime ¹to on uèini, sufija je zadovoljan svime ¹to Allah uèini.

Ebu Seid

U srcu tajnu skrivam,
pjevam joj uspavanku.
U nama je dijete srca
koje igra svoju igru nebesku.
To dijete se raða
kada smo zaljubljeni,
u ljubavi to dijete blista...
Ljubav je tajna
koja se u srcu na¹em skriva.

Beva Muhjiddin

Sretan je onaj koji je uspio savladati svoju du¹u;
i osjetiti kuda vjetrovi a¹ka pu¹u.

Srce mu je Voljenim ispunjeno, u njem nema ni¹ta vi¹e,
On venama njegovim teèe, Dost3 u njemu di¹e!

A¹ici ne mogu osjetiti miris il' boju svoga biæa,
Njemu je predan onaj opijen od Njegovog piæa!

Prazno im je srce od ¾elja, za krunom i vla¹æu,
pohlepa i po¾ude odavno napusti¹e njihovu ba¹èu.

Oni samo s Njime govore, samo zbog Njega ¾ive;
samo od Njega tra¾e, samo se Njemu dive.

Veæ odavno su raèun o sebi izgubili,
oni ¾ive samo zarad ljubavi.

Na put sirovi krenu¹e, a sada su peèeni;
biæe svoje izgubi¹e, srcem sagoreni!
jonuz
Murid
Murid

PorukaNapisano: 12. maj 2009. 11:41 Odgovori sa citatom

Otvaranje Srca

Kada se oèi srca otvore, vidimo unutarnju stvarnost koja je skrivena iza vanj¹tine ovoga svijeta. Kada se sluh srca otvori, èujemo ono skriveno iza rijeèi, èujemo istinu.
Otvoriti srce znaèi pribli¾iti se Allahu Uzvi¹enom. Putem Poslanika Muhammeda a.s. na¹ Stvoritelj nam poruèuje: "Mene ne mo¾e obuhvatiti cijeli svemir, ali mo¾e srce iskrenog vjernika." Na¹e srce je Kjaba u kome je Allah prisutan. Svako srce je hram Bo¾iji; otvoriti srce znaèi dozvoliti da se u nama obzani ta prisutnost Bo¾ija.
U srcu na¹eg srca ¾ivi iskra Bo¾anskog. To je unutarnje znaèenje rijeèi u Bibliji, kao i Kur'anskog ajeta: "I udahnuh u njega (Adema) od Ruha Svog."4 Kada se srca otvore, tu, u na¹oj nutrini, otkrivamo mudrost, ljubav, radost i nadahnuæe iz te Bo¾anske iskre u nama.
Prema tome, sva mudrost je veæ u nama; sva ljubav u nama, sva radost je u nama. Ipak, sve to ostaje skriveno dok se na¹e srce ne otvori.

Za sve postoji glaèalo koje otklanja zahrðalost,
glaèalo srca je zikrullah - spominjanje Allaha.
**
Srce iskrenog vjernika hram je Bo¾iji,
samo je On prisutan u njemu.
**
Zikrullah je lijek za srce.

Muhammed a.s.

Hazreti Omer je pitao Poslanika - neka je Bo¾iji blagoslov i mir na njega - ¹ta treba tra¾iti od dunjaluka. Poslanik a.s. odgovori: "Jezik zaokupljen zikrullahom, zahvalno srce i ¾enu vjernicu."

Ebu Hamid el-Gazali

Dragi brate, srce je tvoje ogledalo i mora¹ obrisati pra¹inu koja se na njemu skupila. U èistom srcu æe zasijati odraz nebeskih tajni.

Ebu Hamid el-Gazali

Putnièe oèisti odaju srca svoga, neka bude spremna kada doðe Voljeni. Znaj, kada je ti napusti¹, On æe se u njoj nastaniti. Kada te vi¹e ne bude, On æe te obasjati svojom ljepotom.

©ebistari

O srce, sjedi sa onim koji srce poznaje;
sjedi pod bagrem, behara najmirisnijeg.

D¾elaluddin Rumi

Post je naèin da se na hrani u¹tedi,
bdjenjem i molitvom se bave stari ljudi.
Hodoèa¹æe je povod za turistièko putovanje,
milosrðe je du¹u dalo za filantrope.
O putnièe, mora¹ se zaljubiti,
pa æe ti se tajna otkriti.

Ensari

Istina je pohranjena u sredi¹tu tvoga srca. Allah Uzvi¹eni ti je istinu povjerio na èuvanje. Ona æe se obznaniti tvojim iskrenim pokajanjem, iskrenim zalaganjem. Njena ljepota æe zasijati u zikrullahu. Na prvom nivou prisjeæate se Allaha jezikom, ponavljajuæi Njegovo ime; no, kada se srce probudi i o¾ivi, zikrullah jezika postaje zikrullah srca.

Abdul Kadir Gejlani

Postoji grad u kome æe te pronaæi sve ¹to ¾elite,
lijepe ljude, bogatstvo i ukrase.
Ipak, tu neæete naæi mudrog èovjeka,
pa kakva je onda korist od njega?
Taj grad, znajte, ljudsko je biæe, u njem je jalovo svako postignuæe,
Ako nema srca koje u ljubavi gori, bolje bi bilo u prah da se pretvori..

D¾elaluddin Rumi

Postanite ljudi srca, budite njemu predani,
bez srca ste magaraci, u blatu zaglibljeni.
Onaj koji srca nema uzaludno ¾ivi,
bolesniku tom se samo svijet prolazni divi.

D¾elaluddin Rumi

Duhovna stanja za sufiju su poput novoroðenèadi; roðena su u srcu, tu se hrane i rastu. Poput majke i srce raða, doji i prehranjuje svoje dijete. Kao ¹to se djeca poduèavaju o ovom svijetu, tako se i dijete srca poduèava unutarnjoj mudrosti. Kao ¹to djeca jo¹ nisu uprljanja grijesima, tako je i dijete srca èisto i slobodno od tvrdoglavosti, samoljublja i sumnji. Èistoæa djeteta se obièno oèitava ljepotom njegove vanj¹tine; u snovima mo¾emo vidjeti èistoæu djeteta srca u obliku anðela. Svako se nada da æe dobiti d¾ennet kao nagradu za svoja dobra djela; no, dar d¾enneta spu¹ta se samo u ruke djeteta srca.

Abdul Kadir Gejlani

Na¹e je srce riznica tajni Allahovih,
smisao oba svijeta u srcu æe¹ pronaæi.
jonuz
Murid
Murid

PorukaNapisano: 12. maj 2009. 11:42 Odgovori sa citatom

Abdul Kadir Gejlani

Na¹e je srce riznica tajni Allahovih,
smisao oba svijeta u srcu æe¹ pronaæi.

Lahid¾i

Razumska du¹a, u èovjeku, bogata je èudesnim sposobnostima - kako znanja tako i moæi. Putem njih usavr¹avamo se u umjetnosti i nauci, u jednom djeliæu sekunde putujemo od zemlje do neba i nazad, pravimo mape nebesa, mjerimo rastojanje meðu zvijezdama. Putem njih mi vadimo ribe iz mora, hvatamo ptice u letu, pokoravamo ¾ivotinje poput slona, kamile i konja, od njih smo naèinili svoje sluge. Na¹ih pet èula su
poput pet otvorenih vrata u spolja¹nji svijet; no, jo¹ èudesnije od toga je na¹e srce èiji prozori gledaju u nevidljivi svijet duha.
U snu, kada se avenije na¹ih èula zatvore, ti prozori se otvaraju i mi primamo poruke iz nevidljivog svijeta; tamo ponekad jasno mo¾emo vidjeti i svoju buduænost. Na¹a srca su poput ogledala koja odra¾avaju ono ¹to je zapisano na ploèama sudbine. No, èak i u snu, ovosvjetovne misli zatamnjuju ovo ogledalo i odrazi na njemu postaju nejasni. Nakon na¹e smrti takve misli nestaju i mi stvari vidimo onakvim kakve istinski jesu.

Ebu Hamid el-Gazali

Po naèelima ljepote, lijepo lice ne mo¾e podnijeti da ostane skriveno iza zastora. Ono skromnost ne poznaje, ako mu zatvorite vrata sigurno æe se pojaviti na prozoru. Poznato vam je svima da te¹ko mo¾ete sakriti ili odoljeti isku¹enju da ka¾ete drugima neku èudesnu misao koja vam doðe na pamet. Vi postajete njome opèinjeni i morate je izraziti bilo usmeno iii pismenim putem.

D¾ami

Srce je kralj, a ostali dijelovi tijela su njegove sluge. Svaki dio funkcioni¹e u skladu sa voljom i naredbom srca, a srèana volje je podreðena Allahu Uzvi¹enom.
Allah je Gospodar srca, niko sem Njega ne zna ¹ta se u njemu skriva. Samo On spu¹ta na srce i uzima iz njega ¹ta po¾eli. Srce je mjesto Bo¾ijeg Jedinstva, Allah Uzvi¹eni neprestano bdije nad njime.
On motri na na¹a srca, jer je u njima pohranio najdragocjenije bisere i riznice istinskog znanja o Njemu.

Imam Tirmizi

Preko Muhammeda a.s. na¹ Uzvi¹eni Gospodar poruèuje:
"Èovjek je tajna Moja i Ja sam tajna njegova.
Unutarnje znanje duhovne biti, tajna je Mojih tajni.
Samo Ja to znanje spu¹tam u srce Mog iskrenog roba
i nikom nije poznato njegovo stanje do li Meni."

Abdul Kadir Gejlani

Vrata 10: Promi¹ljanje i Znanje

Robert Service u svojoj najpoznatijoj pjesmi, "Ubistvo Dana Mek Greja", podvlaèi razliku izmeðu dvije vrste gladi:

Postoji glad koja nije u stomaku,
ne mo¾e je utoliti grah s lukom;
to je glad usamljenika u jarku,
on je trpi s te¹kom mukom.

Tako je i sa znanjem. Postoji znanje o stvarima ovoga svijeta: sposobnosti trkaæih konja, izvje¹taji o kursu novca, boje automobila, vrste pasa, recepti itd. Postoji znanje o hemijskim procesima, historiji naroda i postmodernistièkoj ¹koli savremene umjetnosti. Sva ova znanje su 'znanja stomaka' , tj. znanja graha i bureka. No, ¹to se tièe gladi usamljenog èovjeka, ona se ne mo¾e utoliti s raznim informacijama i èinjenicama. Spas dolazi s vi¹eg nivoa. Kada se èovjek probudi iz stanja uspavanosti i zaborava, on shvata da postoji ne¹to ¹to je daleko znaèajnije od hrane koja zadovoljava glad na¹eg racija; ne¹to ¹to nadilazi potrebu da se sazna koliko je jaja burekd¾ija stavio u pitu, ili pak slastièar oraha u baklavu.
Kada se svo ovosvjetsko znanje prosije kroz sito razmi¹ljanja, ono malo zrnevlja ¹to ostane `èisto je zlato duhovne hrane', koja nas istinski odr¾ava u ¾ivotu. Sve ostalo je kukolj koji pada na zemlju. Veoma malo od onoga ¹to istinski znamo nam mo¾e pomoæi da ispeèemo nebeski somun.
Proslavljeni pjesnik SAD-a, Robert Hass, posmatrajuæi parenje vilinih konjica, govori o ¾udnji koja je evolucijski nastala da bi 'isisala i posljednji sok ovoga svijeta u tijelo onoga koji prima'. Znanje koje nastaje u promi¹ljanju isto je znanje koje i zemlju okreæe oko sunca, stvara plimu i oseku, otvara oèi, i naposlijetku, onom ¾ednom istine, otvara srce.
Ljudi, èija je ¾udnja za spoznajom dovoljno sna¾na, razotkrit æe ruku Dizajnera iza simetriènih crta na li¹æu; potez Umjetnika na ¹arama kamenja; otiske In¾injera u konstalacijama zvijezda.

Neki ljudi dovedo¹e jednog èovjeka Bo¾ijem Poslaniku a.s.,
hvaleæi ga neumjerno.
Tada ih on upita: "Kakva je njegova pamet?"
"Mi tebi govorimo o njegovoj revnosti u namazu
i mno¹tvu dobrih dijela,
a ti nas pita¹ za njegovu pamet," odgovori¹e.
Na to im on reèe:
Neuk naèini vi¹e ¹tete kroz svoje neznanje
nego opaka osoba kroz svoju pokvarenost.

Jednom, neki Hasan i Alija krenuli u lov na medvjede. Meðutim, èetiri dana nisu vidjeli ni jednog. Noæili su u obli¾njam selu; umjesto da plate noæenje obeæa¹e seljanima da æe im dati dio medvjeðe ko¾e.
Petog dana ugleda¹e velikog medvjeda i tada Alija reèe nervozno svom prijatelju: "Moram ti priznati da me je strah ovoga medvjeda!"
Hasan se na to samo nasmija i reèe odva¾no: "Ti mo¾e¹ slobodno tu stvar prepustiti meni!"
I tako se na¹ Alija brzinom munje uzvera na obli¾nje drvo, dok je Hasan èekao s napetom pu¹kom. Medvjed se pribli¾avao, gegajuæi se, i Hasana je sve vi¹e i vi¹e hvatao strah. On podi¾e pu¹ku na rame, ali se tada veæ toliko tresao da pu¹ka onako nasumice opali i proma¹i medvjeda. lako bija¹e u smrtnom strahu, Hasan se prisjeti da medvjedi ne diraju le¹eve te se baci na zemlju i prestade disati. Medvjed doðe do njega, dobro ga omirisa i ode dalje.
Kada je medvjed nestao iz vidokruga, Alija se spusti s drveta i priðe Hasanu, koji se pridi¾e.
"Hasane!," reèe mu, "svaka ti èast, nadmudrio si medvjeda, ali dina5 ti, ¹ta ti ono ¹apnu na uho?"
"Reèe mi," odgovori Hasan, "ubuduæe nemoj prodavati medvjeðu ko¾u prije nego uhvati¹ medvjeda."

Zadnja promjena od jonuz dana 12. maj 2009. 13:09; promijenjeno 1 put ukupno
jonuz
Murid
Murid

PorukaNapisano: 12. maj 2009. 11:49 Odgovori sa citatom

Muhammed a.s

Vrata 11: Ljubav

Ako ¾elimo ne¹to da nauèimo moramo to prvo zavoljeti. Nije moguæe usavr¹iti nijedno polje znanja, bilo da se radi o muzici, umjetnosti, nauci iii zanatu, bez ljubavi prema dotiènoj znanosti ili umjetnosti. Izuèavati ne¹to bez ljubavi dovodi do uskog i povr¹nog razumijevanja. Prava dostignuæa dolaze samo putem ljubavi.
Za mnoge, sufuzam je put ljubavi. Voljeti druge i voljeti ljepote ovoga svijeta znaèi razviti u sebi sposobnost za ljubav uzvi¹eniju od tih, jer ¹to vi¹e ljubavi ima u nama mi vi¹e volimo i Allaha Uzvi¹enog. Voljeti Allaha znaèi i poznavati Ga.
Mnogi se od nas pla¹e ljubavi zbog razoèarenja koja su do¾ivjeli, ne samo u romantiènoj ljubavi, veæ i u ljubavi u porodici i meðu prijateljima. Zbog tih razoèarenja, mnogi se pla¹e da srca svoja ponovo otvore. Stara turska izreka ka¾e: "Koga je èorba opekla i u jogurt pu¹e!" Ipak, ma koliko mi propatili u pro¹losti i strahovali da æemo opet patiti, moramo opet voljeti. Jedna od najva¾nijih uloga uèitelja je da obezbjedi mjesto za one koji iskreno tra¾e. Mjesto u kome æe se oni opet upustiti u rizik ljubavi.
Pla¹imo se ljubavi i zbog toga ¹to nas ona mijenja. Svijest o samom sebi gubi se i nestaje kod iskrenog a¹ika, tako a¹ik i Ma¹uk postaju jedno. Du¹a strahuje da æe izgubiti kontrolu, jo¹ vi¹e je upla¹ena nestajanja u Voljenom; stoga, ona staino iznova nalazi izgovore strahujuæi da se prepusti Njemu i uroni u more Njegove ljubavi.
Dopustimo sebi da postanemo nadahnuti rijeèima onih koji bijahu a¹ici iskreni.

Ko nema ljubavi nema ni vjere.

Muhammed a.s.

Ostavi sve i prihvati se ljubavi, srcem svojim sve ostalo napusti;
nek te ljubav vodi ka zemlji ljubavi u kojoj te èeka Voljeni.
Uði u raj Bo¾ije biti, spoznaj ljepotu istinskog Dosta;
Sakupi ru¾e u vrtu jedinstva, tada od boli ni¹ta ne osta.
Na tom putu ljubavi, a¹ik svoj ¾ivot ¾rtvuje,
da bi svoga Ma¹uka ugledao najposlije.
Vinom Ljubavi bija¹e opijen, svaki dervi¹ iskreni;
srce svoje i svoj ¾ivot, na putu a¹ka ti ostavi.

©ejh Muzaffer

Mo¾e¹ na hiljade stvari isprobati,
no, samo te ljubav mo¾e osloboditi.
Ne bje¾i, sinko, ni od zemaljske ljubavi,
jer ona æe te za Nebesku ljubav pripremiti.
Zar je Èasni Kur'an moguæe èitati,
Ako jo¹ harfove nismo savladali?

D¾ami

Onaj koji posmatra ovaj svijet oöima ljubavi, u svemu vidi dobrotu i ljepotu. On iz svega uæi, u svemu vidi velikodu¹nost i darove Bo¾ije. Pun je zahvalnosti zbog obilja kojim nas Uzvi¹eni Allah obasipa.
To je samo prvi korak na putu Bo¾anske ljubavi. To je samo sjeme Ljubavi. Vremenom æe ono izrasti u drvo koje æe dati plod. Ko god da taj plod okusi spoznaæe istinsku ljubav; no, biæe mu veoma te¹ko objasniti tu ljubav onima koji nisu probali taj plod.

©ejh Muzaffer

Postanite rob ljubavi da bi istinski bili slobodni;
slobodni od hladnog samo-obo¾avanja.

Na hiljade je uèenih i mudrih na put krenulo,
no, slijepim za ljubav, imena ne osta¹e zapisana.

Ne osta ni¹ta da na njih sjeæa, kamo im sada èast i slava?
U vremenu ¹to nestaje brzo, u zaborav pada svaka glava.

Pokucajte na hiljade vrata, poku¹ajte hiljade stvari;
no, okove s du¹e ne skide ni¹ta, sve zalud je bez ljubavi.

D¾ami

Du¹i spasa nema, osim putem ljubavi.
O a¹iku, u kuæi a¹ika ti boravi!

Samo a¹ici mogu dva svijeta nadiæi,
Samo srcem svojim u to nebo æe¹ stiæi!

U zvijezdama zapisa¹e u poèetku stvaranja:
"Samo iz srca, ruh nebeska izranja!"

D¾elaluddin Rumi

Oèi iskrenog a¹ika, ne vide drugo do Boga.
Njegovo srce zna samo za Voljenoga.
Gospodar postaje vid kojim on gleda,
ruka kojom hvata, govor kojim govori...
Taj dervi¹ bi umro bez te ljubavi.
Ni za tren bez nje ne bi mogao ¾ivjeti.
Ljubav je njegov ¾ivot, zdravlje, topli dom. .
Ljubav ga u ruinu pretvara,
oèi mu suzama natapa,
za njega lijeka nema bez sastanka.
Samo sastanak s Voljenim
u ¾ivot ga mo¾e vratiti,
samo sjedinjenje njega mo¾e spasiti...

©ejh Muzaffer

Od sveg stvorenog najsna¾nija i najdjelotvornija je ljubav!

©ejh Behauddin

Oni koji ovu Ljubav ne osjeæaju, ¹to nas mami kao more;
i oni ¹to ne piju vodu izvorsku, u sred cika zore;
i oni ¹to u vakat ak¹amski du¹u ne hrane,
neka spavaju, neka spavaju i dalje!

Ljubav ova je iznad uèenjaka,
iznad licemjerstva, starih pobo¾njaka!
I ako vam tim la¾ima du¹u hrane,
spavajte, spavajte i dalje!

Ja izgubih pamet svoju, razum svoj odbacih,
odjeæu isjekoh, sred pra¹ine ostavih!
Ako vi veæ niste goli, ako su vam rijeèi halje,
sve je kasno mili moji, spavajte i dalje!

D¾elaluddin Rumi

Zarad ljubavi pjevamo, zarad ljubavi plaèemo, zarad ljubavi ¾ivimo, zarad ljubavi mrijemo. Ljubav nas u sultane pretvara, ljubav nas o¾ivljava, ljubav nas zbunjuje, ljubav nas opija. A¹ik nema tvrde doktrine, kud god da se okrene Ma¹uk je s njime. Gdje god da put odvede a¹ika, on uvijek je kraj svoga Ma¹uka! Bez Njega ne mo¾e ni¹ta uraditi, bez Njega ne mo¾e ni trenutak opstati. On se neprestano Voljenog sjeæa i Voljeni se prisjeæa njega. A¹ik i Ma¹uk su uvijek zajedno, ni¹ta odijelit' ne mo¾e onog koji se prisjeæa i Prisjeæanog.

©ejh Muzaffer

Sve èestice ovog svemira posta¹e mnoga ogledala, svako od njih odra¾ava neki vid nebeske ljepote. Dio te ljepote spusti se na ru¾u i slavuj postade lud od ljubavi. Miris njen zapali obraze svijeæe i na stotine crnih leptira sagori u tom plamenu. Od njega se zapali i sunce i nagna lopoèev cvijet da izroni iz tamnih dubina.

D¾ami

Ljubav gorèinu u ¹eæer pretvara, ljubav od bakra naèini zlato,
Ljubav taloge tuge otkianja, ruh spu¹ta u biato!

Ljubav mrtve o¾ivljava, sultana u roba pretvara,
ljubav je plod znanja, budali to nije dato.

Din i vjera ljubavi, iznad svakog je dina,
din i iman a¹ika Ma¹uk je sred visina!

Du¹o nastoj, trudi se, poteci kao rijeka!
O pameti vini se u vjeènost iz nizina!

Da bi se pro¹ao du¹e svoje stalno se sjeæaj Njega;
u moru Njegovom trajno nestaju svaka briga i stega.

D¾elaluddin Rumi

Ljubav je posebna, ugodna bol. Ko god je nosi u svom srcu dokuèit æe tajnu. Spoznat æe da je sve Hakk i da sve ka Nemu vodi. Nema ni¹ta sem Allaha! Onaj koji to shvati biæe preplavljen, utopiæe se u Moru Istine.

©ejh Muzaffer

Cijeli ovaj svijet bazar je ljubavi;
ko ljubavi nema ni¹ta ne vrijedi.

Mudri Tvorac sve u ljubavi stvori;
od ljubavi svi zavise, to vam je posrijedi!

Zemlja, nebo, mjesec, sunce i zvijezde,
samo lubav imaju u srcu svoje srijede.

Svakoga je potresla, svakoga je zbunila,
svakoga je svojim gustim vinom opila!

Od svakog ona tra¾i tajnovitu ti¹inu,
dok Sva biæa svemira tra¾e samo nju.

Ljubav se krije u najdubljim mislima,
u ljubavi 'ja' i `ti' nema postojanja.

Ja i ti æemo sagorjeti u kotlu ljubavi
kada se spuste svi njeni zastori.

Tada, u Kjabi najdublje tajne,
vidjeæe¹ Dosta Ljubavi beskrajne.

Onaj koji tajne oba svijeta tra¾i,
zalud mu je iæi dalje od ljubavi!

Attar Ni¹apuri

Tajna ludosti izvor je mudrosti.
Mudar je èovjek lud od ljubavi.

Onaj èije srce u razum zaluta
tuðin je svom biæu po hiljadu puta!

D¾elaluddin Rumi

Iskreni dervi¹ samo o Njemu brine, drugih briga nema.
Voljeni je njegov bol i Iijek, uzrok postojanje njegova.
Umro bi da nije u Ljubavi.
Samo tren bez nje, srce mu podnijelo ne bi.
Ljubav je ¾ivot dervi¹a, njegovo zdravlje i ugoda.
Ljubav slama dervi¹a i kvasi mu oèi suzama.
Sjedinjenje s Voljenim æe ga izlijeæiti, opet u ¾ivot vratiti.
Dervi¹ pronalazi odvojenost u jedinstvu i jedinstvo u odvojenosti.

©ejh Muzaffer

©ejh Ufted se izlijeèio od duge bolesti. Bila je zima i voda u abdesthani8 bila je prehladna za njega. Ustajao je mnogo prije sabaha, te je njegov murid Hidaj ustajao i ranije da bi nalo¾io vatru i vodu mu zagrijao.
Jednog hladnog jutra kada Hidaj otvori oèi, primjeti da je ¹ejh ustao prije njega. Kada to vidje srce mu se skameni, uze kofu s hladnom vodom i prisloni je uz svoje grudi. ©ejh zavrnu rukave i Hidaj mu posu vodu koja gotovo opr¾i ruke njegove. Gledajuæi u èudu voljenog uèenika ¹ejh reèe:
"O Hidaj, gdje pregrija ovu vodu, ovako rano?"
"Na vatri srca moga, o ¹ejhu!"

©ejh Muzaffer

Jednog dana Rabija upita: "Ko æe nas Voljenom odvesti?"
"Voljeni je veæ u nama, o Rabija," reèe njena hizmeæarka9, "no, ovaj svijet nas dijeli od Njega!"

Zadnja promjena od jonuz dana 12. maj 2009. 13:09; promijenjeno 1 put ukupno
jonuz
Murid
Murid

PorukaNapisano: 12. maj 2009. 11:51 Odgovori sa citatom

Rabija

Upita¹e Rabiju: "Voli¹ li Allaha Uzvi¹enog?"
"Volim," odgovori.
"A, mrzi¹ li ¹ejtana?"
"Ne, " reèe, "moja ljubav prema Allahu je potpuna, te u mome srcu nema mjesta mr¾nji ni za samog ¹ejtana."

Rabija

Upita¹e Rabiju: "Kolika je tvoja ljubav prema Bo¾ijem Poslaniku?" "Velika, uistinu," reèe, "no, moja Ljubav prema Stvoritelju, odvratila me od ljubavi prema Njegovim stvorenjima."

Rabija

Neki mladiæ se zaljubi u prelijepu djevojku. Slijedio ju je danima sve dok ne skupi hrabrosti da joj priðe i izlije pred njom izjave svoje ljubavi.
Poèe joj se udvarati, obasipajuæi je najljep¹im hvalama, di¾uæi je u nebesa. Djevojka ga strpljivo slu¹a¹e neko vrijeme; no najposlije ga prekide i reèe: "Tvoje rijeèi hvale su zanosne, no, moja sestra upravo sti¾e; ona je prava ljepotica i sigurna sam da æe ti se vi¹e dopasti od mene.
Mladiæ se namah poèe osvrtati nebi li ugledao tu ljepoticu, no, djevojka mu zalijepi ¹amarèinu da je sve zvijezde prebrojao. Dok je on u velikom èudu posmatra¹e, ona mu reèe: "Zar ti ne reèe da je tvoja ljubav prema meni besmrtna i beskrajna?! ©ta bi s nje? Èim si èuo da ima neka ljep¹a od mene, ljubav tvoja la¾na, kao para, nestade! Stoga, bje¾i ¹to dalje od mene; uistinu, ti o iskrenoj ljubavi nema¹ nikakve predstave!"

©ejh Muzaffer

Behlula su bile glasine da je bio lud od ljubavi prema Allahu. Svako ¾eli sebe smatrati Allahovim a¹ikom; no, ljubav njegova bija¹e uistinu posebna. Dane i noæi, provodio je u sohbetu10 s D¾ananom.11 K'o da bija¹e zaljubljen u najljep¹u ljubu u svemiru, koja mu je srce i du¹u ukrala, od koje se ni za tren ne odvaja i samo s njom u snu i na javi razgovara.
Tako, jednoga dana ljubav se njegova bija¹e toliko rasplamsala da on svoj dom napusti, sve poslove ostavi i poèe lutati bez ikakvog cilja i nakane. Od tada postade rob svoje ljubavi, na sve drugo zaboravi i zapusti svoj izgled i zdravlje. Za sebe vi¹e nije imao vremena, odjeæa mu bija¹e pocijepana, duga kosa sæebana, brada ra¹èupana. U takvom stanju ljubavne opijenosti, Behlul je govorio: "Svaki trenutak koji nije proveden u ljubavi pust je i zauvijek izgubljen!"

Attar Ni¹apuri

Èovjek se èesto prisjeti osobe koju voll. Onaj koji voll Stvoritelja uvijek Ga se sjeæa, na svakom koraku i u svakom dahu. Sred busenja, voljenog ru¾iènjaka, opijen ljubavlju bulbul pjeva neprestano.

©ejh Muzaffer

Srce koje nije bolesno od ljubavi,
srcem se nazvati ne mo¾e!
Tijelo koje ne boluje od Ljubavi,
nije drugo do li blata i zemlje!

D¾ami

Ljubav srcu ne sti¾e samo putem vida;
ona se ponekad i putem rijeèi raða.
Odraz ljepote èesto sti¾e uhu;
krade srcu mir i pamet, a sve nam je slaða.

D¾ami

Iz ljepote izvire ljubav, koja se nastani u vama;
vi ste samo zrcalo, u kojem se ona ogleda.
Ljepota i njen odraz dolaze iz istog izvora,
i stoga ujedno su i blago i riznica.

D¾ami

Koliko god da vi ljubavi okusili, bilo kada i bilo gdje, to je samo neznatan dio ljubavi Nebeske. Ljubav izmeðu ¾ene i èovjeka, dio je te ljubavi; no, voljena èesto postaje veo izmeðu nas i vjeène ljubavi. Jednoga dana taj zastor æe pasti i mi æemo, u Njegovoj nebeskoj ljepoti, istinskog Voljenog ugledati.
Najva¾nije je oèuvati taj osjeæaj ljubavi, ma kakav oblik imao. Va¾no je da budete voljeni: no, lak¹e je voljeti nego voljen biti. Ako ste ikada bili zaljubljeni, na krilima tog osjeæanja jednoga dana æete zasigurno Voljenom stiæi.

©ejh Muzaffer

Ako se srce uz D¾anana smiri,
zar mo¾e tada drugom da se divi?

Za¹to bi leptir crni letio ka suncu
kad mu se srce u plamu svijeæe smiri?

©ta æe bulbulu sve mirisne trave
kada on samo ru¾i srce daje?

Kad cvijet lopoèa takne svjetlost sjajnog sunca,
za blijedu svjetlost mjeseca on vi¹e ne haje.

Kada du¹a èezne za vrelom èiste vode
sve slasti ovog svijeta njoj vi¹e ne gode!

D¾ami

O Gospodaru! Ne hrani me ljubavlju, hrani me èe¾njom ljubavi!

Ibn Arebi

Sretno li je srce u kom se ljubav nastani,
iskrena ljubav svaku brigu odstrani.

Znajte, ljubav je poput munja, gromova,
ta munja svima strpljenje i razum sagori!

A¹ik se ne brine za svoj ¾ivot i sigurnost,
optu¾be drugih on mirno podnosi.

On ne haje vi¹e za mr¾nju, la¾i, prevare,
ljubav mu samo osna¾i¹e svi ljudski otrovi!

D¾ami

Ljubav nas vodi do najvi¹ih planina. Ljubav nas vodi do cilja. Ljubav nas u opijenost baca. Opijenost je stanje u kojem èe¾nja du¹u preplavi; to daje okus zikru a¹ika. To vam je takvo stanje da èovjek bol ne osjeæa; mo¾ete mu slobodno sjeæi komad po komad tijela. On to ne primjeæuje, savladan ekstazom i vizijom beskrajne ljepote.

©ejh Muzaffer

Ljubav rje¹ava sve probleme i svaka vrata otvara.

©ejh Muzaffer

Mi moramo voljeti sve ¹to Voljeni uèini.

Ka¹ani

Mjesto Ljubavi je srce, srce je èisto zlato. Voljeni ga je uglaèao svojim nazarom,12 èineæi ga svijetlim i èistim. Tragovi svjetlosne ljepote, beskrajne ljubavi, odra¾avaju se u ogledalima pobo¾nih srca. Ljudska ljubav opstoji kroz ljubav Bo¾iju.

Semnani

Neka oko tvoga srca bude otvoreno da bi vidio ruh i spoznao nevidljive stvari. Usmjeri¹ li svoje lice ka predjelima ljubavi, cijeli svemir æe za te biti ba¹èa puna ru¾a. Sve ¹to tu vidi¹ srce æe po¾eljeti, sve ¹to ti srce po¾eli tu æe¹ vidjeti. Ako prodre¹ u srce svakog sunèevog zraka, pronaæi æe¹ sunce u njima.
Sve ¹to ti imade¹ prodaj za Allaha; ako ti duh izgori u plamenu, vidjeæe¹ da je ljubav alhemièar duha.
Poæi æe¹ na put, van uskih granica vremena i prostora, koji æe te odvesti do beskraja svjetla nebeskoga. Ono ¹to uho nije èulo, ti æe¹ èuti; ono ¹to oko vidjelo nije, ti æe¹ vidjeti. Najposlije, biæe¹ uzdignut na visoko stani¹te, iznad ovoga svijeta i svega stvorenog, na kojeAhmed Hetif

Harun rl-Re¹idova èuvena robinja bija¹e jednostavna, ali volio ju je vi¹e od sve ostale posluge i stoga i bija¹e èuvena. Kada su pitali Haruna za¹to nju uzdi¾e nad ostalima, on je pozva da im to na primjeru poka¾e.
Pozva i svu ostalu poslugu, te im otvori vrata svoje riznice koja bija¹e puna zlata i bisera. Reèe im da mogu iz nje uzeti blaga koliko po¾ele. Sluge i slu¹kinje potrèa¹e, koliko mogu br¾e, da blaga nagrabe iz sultanske riznice. Svi osim njegove miljenice, koja se s mjesta ne pomaèe.
"Za¹to i ti kao i drugi ne zagrabi¹ dukata i zlata?" upita je Halifa.
"Sve ¹to ja ¾elim je da te slu¾im. Ti si sve ¹to mi treba. Sva moja ljubav pripada tebi, tvoja ljubav je jedina milost kojoj moje srce ¾udi," reèe mu ona.

©ejh Muzaffer

Odkad saznah za svijet ljubavi,
od èe¾nje mi du¹a gori.

Potro¹ih ¾ivot, srce, potro¹ih oèi svoje,
jer mi¹ljah da a¹ik i Voljeni su dvoje.

No sada saznah ne¹to suhog zlata vrijedno,
gdje ja vidjeh dvoje bje¹e samo jedno.

D¾elaluddin Rumi

Poslu¹aj me prijatelju, ljubav je plam sunèevi;
bez ljubavi, srce nije drugo, do li kamen ledeni!

m sem jedinstva drugo neæe¹ vidjeti. Tom jedinstvu æe¹ posvetiti ljubav, srce, du¹u, sve dok okom, koje ne poznaje sumnje, bude¹ jasno vidio da samo Jedan jeste i ni¹ta osim Allaha Uzvi¹enog nema stvarno postojanje.

uzeto od:Prepjev stihova: Fehim Bajraktareviæ.
2 A¹k - ljubav; a¹ik - zaljubljeni; Ma¹uk - Voljeni, Allah.
3 Dost - Prijatelj, misli se na Allaha.
4 Sure el- Hid¾r: 29.
5 Din - vjera. Dina ti - tako ti vjere tvoje.
6 Tj. ko zna da je stvoren od hude tekuæine.
7 Jacija - postjednja molitva u danu, kad se noæ zarcni.
8 Abdesthana - mjesto gdje se uzima abdest (ritualno pranje pred molitvu).
9 Hizmet - slu¾enje, hizmeæarka - slu¹kinja.
10 Sohbet - dru¹tvo, razgovor.
11 D¾anan - Du¹a du¹e, Voljeni, Allah.
12 Nazar - duhovni, blagoslovljeni pogled blagonaklonost

Libris, Sarajevo, 2005. god.
-tica-
Član
Član

Član od: Dec 12, 2009

PorukaNapisano: 26. dec 2009. 1:22 Odgovori sa citatom

Sejh Attar;
Mudrovanje ti odbaci,ljubavi se predaj,pa u jednoj zerri aska,
svu vjecnost sagledaj!!!
Cisto srce Isatovo ,nek ti bude dika,a svog "jata"ti odagnaj,sa ocnih vidika!
Pusti uzdah kao Davud,u sred dzulistana,zbog tog bola ljudska srca,ostaju bez daha!
Ma sta bude,neka bude,gori u tom plamu,svoje oci i ruh sklopi za zemaljsku tamu!
I dok goris i osjecas taj pakao ljuti,Masuk ce te,tvojim askom,Sebi da uputi!
I na kraju bices kjamil,savrsenstvo znati,tebe vise nece biti,Allah ce ostati!
rashid_edib
Član
Član

Član od: Jul 09, 2010

PorukaNapisano: 09. jul 2010. 21:07 Odgovori sa citatom

Toliko imati na umu Boga da se zaboravi potpuno na samog sebe, kada iscezne jastvo i utone se u beskonacnost, zatim se dodze do spoznaje sustine i dodje do vrhunca poboznosti, tada se otvore kapije tajni i mudrost zapljusne um poput talasa.
Pokaži predhodne poruke:   
Napiši novu temu Odgovori na temu

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Ne možete postavljati nove teme na ovome forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovome forumu
Ne možete uređivati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete obrisati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete glasati u anketama na ovome forumu