Bujrum na Derviši Web Site

"O vi koji vjerujete! Mnogo zikr Allahu činite, i jutrom i večeri ga slavite!"   Kur’an, 33:41,42

Navigacija
 Stranica

· Početna
· Evrad
· Salavati
· O zikru
· Hadisi Kudsijje
· Ilahije
· Kaligrafija

Ostalo

· Download sekcija
· Forum
· Muhabbet
· Linkovi
· Dodaj u favorite
· Administracija

Imali smo

pregleda strana od avgusta 2006.
Novo za download
· 1: Abdullah-baba - Zikr #2
· 2: Abdullah-baba - Zikr #1
· 3: Zekerijja - Zelen pokrov
· 4: Put ka Gospodaru moći
· 5: Fethu-r-Rabbani - predavanje 10
· 6: Fethu-r-Rabbani - predavanje 9
· 7: Fethu-r-Rabbani - predavanje 8
· 8: Fethu-r-Rabbani - predavanje 7
· 9: Fethu-r-Rabbani - predavanje 6
· 10: Fethu-r-Rabbani - predavanje 5
Najviše downloadovano
· 1: Tekije, šejhovi i derviši
· 2: Šta je dervišluk
· 3: Halvetijski zikr #1
· 4: Matem kerbelski
· 5: Allahovi robovi
· 6: Ney #1
· 7: Hadži Bajram Veli - Film
· 8: Dvije ruže džennetske - Video predavanje
· 9: Kerbela - Hor Ak-saray
· 10: Merdžan Dede #1

Dervisi Web Site :: Pogledaj temu - Lejle i Berat i namaz u njoj

Forum FAQ Traži Lista članova Korisničke grupe Profil Prijavite se za provjeru vaših privatnih poruka Prijavi se

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Napiši novu temu Odgovori na temu  Dervisi Web Site Forum Indeks » Ostale teme
Autor Poruka
gumushanevi
Super Administrator
Super Administrator

Član od: Aug 17, 2006

PorukaNapisano: 14. avg 2008. 18:46 Odgovori sa citatom

Ove Noæi, treba uzeti gusul (pranje kompletnoga tijela) i abdest obnoviti te klanjati dva rekata Namaza nakon uzimanja abdesta. Na svakome rekatu prouèiti suru Fatiha (Elham), Ajetul-Kursiju jednom i suru Ihlas (Kulhuvallahu) tri puta.
Treba takoðer klanjati i osam rekata namaza sa èetiri selama. Na svakome rekatu nakon uèenja sure Fatiha (Elham), treba prouèiti Ajetul-Kursiju jednom te suru Ihlas (Kulhuvallahu) pedeset puta.

www.dergah.info

Muhibb
Muhibb

Član od: Aug 18, 2006

PorukaNapisano: 15. avg 2008. 16:17 Odgovori sa citatom

Esselam alejkum
Brate HH,samo jedan mali dodatak,neces mi zamjeriti ....... Smile
Lijepa noc gde ova Lejletu-l-beratska noc brise godisnje grijehe, a Lejletu-l-kadr grijehe cijeloga zivota, dok Lejletu-l-dzumu'ati brise sedmicne grijehe.
Lejletu-l-berat ima jos i ova imena: Idu-l-melaiketi ( Bajram meleka), Lejletu-l-tekfir (Noc amnestija), Lejletus-sefa'at ( Noc otkupa), Lejletul-magfiret ( Noc brisanja grijeha) Lejletu-l-'itk ( Noc slobode), Lejletu-l-kismeti ( Noc odredbe).
Bas ko sto nam kaze Svevisni:
"Tako Mi Knjige jasne, Mi smo poèeli da je u Blagoslovljenoj noæi objavljujemo - i Mi, doista, opominjemo - u kojoj se svaki mudri posao rije¹i po zapovijedi Na¹oj!(44:1/5) "

Salatu-l-hajr ( ili Salatul-berat) se sastoji od cetiri, deset, ili stotinu rekata. Na svim rekatima treba prouciti stotinu ili hiljadu Ihlasa ( Kul Huvallahu Ehad). Prije namaza se obavi gusul i oblaci cisto odijelo.
Dakle, u Lejletur-regaibu je bio Alejhisselamov nuzul, silazak u Dunjaluk, a u Lejletul-mi'radzu je bio njegov 'urudz- povratak iz Dunjaluka u Ahiret, odakle je dosao, tj. Alemi-ulvijjet - Veliki svijet i povratak Allahu. A Lejletu-l-berat je noc primanja diplome, tj. berata, o oprostu i odlikovanju zasluznih osoba. Lejletu-l-kadr je, dakle, noc prijema Kur'ana.

Mubarek olsun LEJLETU-L-BERAT
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-stranicu korisnika
dolap
Muhibb
Muhibb

Član od: Jan 01, 2008

PorukaNapisano: 03. avg 2009. 0:59 Odgovori sa citatom

1. Poèasti i koristi vezani za ovu noæ

Rekao je Allah, Uzvi¹eni:

“Hā Mīm. Tako Mi Jasne Knjige, Mi smo je zbilja u blagoslovljenoj noæi objavljivati poèeli...”[i]

Ibn ‘Abbās, Allah mu se smilovao, rekao je: “ Hā Mīm znaèi Allah je odredio i tako æe biti do Dana sudnjega. Tako Mi Jasne Knjige, odnosno Kur’ana, Mi smo je zbilja objavljivati poèeli, tj. Kur’an, u blagoslovljenoj noæi, to je noæ koja pada u polovinu mjeseca ¹a‘bāna i naziva se Noæ oprosta.” Ovako tvrdi veæina tumaèa Kur’ana (El-Mufessirūn).[ii] ‘Ikrima ka¾e da se pod ovim misli na Noæ sudbine (Lejlei-kadr).

Neke stvari nazvao je Allah uzvi¹eni blagoslovljenim (mubarek) u Kur’anu.

Kur’an nazvan je blagoslovljenim: “A ovo je Opomena blagoslovljena (Mubārekun) koju objavljujemo Mi...”[iii]

Jedan od blagoslova Kur’ana jeste uputa onome ko ga uèi i u njega veruje, spas od ognja i vatre rasplamsale (Le¿ā), a blagoslov biva protegnut i na oèeve ili sinove uèaèa. Vjerovjesnik, alejhisselam, rekao je: “Ko uèi Kur’an èitajuæi iz njega, Allah olak¹at æe muke roditeljima mu, makar oni bili i nevjernici (El-Kāfirūn).” [iv]

U Kur’anu nazvao je uzvi¹eni Allah i vodu (El-Mā’) blagoslovljenom: “A i sa neba spu¹tamo blagoslovljenu (Mubāreken) vodu...”[v] Od blagoslova njenih jeste davanje ¾ivota njome. “Zar ne vide oni koji ne vjeruju da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi rastavili? I da smo sve ¾ivo od vode stvorili, i zar neæe vjerovati?”[vi]

Reèeno je kako voda sadr¾i deset svojstava: nje¾nost (Er-Riqqa), blagost (El-Līn), snagu (El-Quwwa), finoæu (El-Laþāfa), èistotu (Eº-ªafāwa), kretanje (El-Ĥareka), vla¾nost (Er-Ruþūba), hladnoæu (El-Burūda), skru¹enost (Et-Tewāïu‘) i ¾ivotnost (El-Ĥayāa). Ova svojstva dao je Allah onoj osobi u vjeri ustrajnoj (El-Mu’min El-Lebīb): nje¾nost srca, blagost odgoja, snagu pokornosti, finoæu du¹e, èistotu djela, kretanje u dobru, vla¾nost oka, hladnoæu prema neposlu¹nosti, skru¹enost (i) prema stvorenjima te ¾ivotnost prilikom slu¹anja Istinitoga (El-Ĥaqq).

U Kur’anu nazvao je Uzvi¹eni i maslinu (Ez-Zeytūn) blagoslovljenom: “A svjetiljka je u staklenici, a staklenica kao zvijezda blije¹teæa koja se pali s blagoslovljenog (Mubāreketin) drveta maslinova...”[vii] Maslinovo drvo prvo je drvo èiji plod okusi Adem, alejhisselam, nakon spu¹tanja na Zemlju. Maslina slu¾i kao hrana ali i daje svjetlost: “i drvo koje raste na Sinajskome brdu, koje nièe sa uljem i zaèin je onima koji ga jedu!”[viii]

Neki smatraju da se pod pojmom blagoslovljeno drvo (E¹-©ed¾era El-Mubāreka) misli na Ibrāhīma, alejhisselam; na Kur’an; īmān; neki, opet, ka¾u da se pod spomenutim pojmom misli na vjernikovu du¹u smirenu (En-Nefs El-Muþme’inna), sklonu dobru, pokornu naredbi, poslu¹nu zabrani, predanu sudbini, suglasnu sa Bo¾ijim odreðenjem i davanjem.

Uzvi¹eni oslovio je i ‘Īsāa, alejhisselam, blagoslovljenim: “I uèinit æe me blagoslovljenim (Mubāreken) gdje god da budem...”[ix]

Od bereketa ‘Īsāa, alejhisselam, jeste raðanje ploda osu¹ene palme materi njegovoj Merjemi, alejhesselam, kao i izbijanje izvora vode pod njim: “A melek, ni¾e nje, zovnu je: ‘Ne ¾alosti se! Gospodar tvoj je uèinio da ni¾e tebe potoèiæ poteèe, a zatresi i stablo palme, po tebi posut æe svje¾e datule! Pa jedi, i pij, i vesela oka budi!’”[x] Iscjeljivao je slijepca od roðenja i gubavog, te dovom svojom mrtve o¾ivljavao. Imade i druga neka djela dobra i mud¾ize.

Takoðer, Uzvi¹eni K‘abu nazvao je blagoslovljenom: “Zaista je prvi hram ljudima onaj u Bekki podignut, blagoslovljen je (Mubāreken)”[xi] Od blagoslova njezinih jeste da onaj koga grijesi optereti¹e a uðe (u harem K‘abe) iz nje izlazi a svi mu grijesi opro¹teni. Rekao je Uzvi¹eni: “Ko u njega uðe, siguran nek’ bude!”[xii] Ko joj pristupi, a vjernik je, sa sobom sravnao raèun, pokajao se, Allah kaznu od njega odvraæa, prima mu pokajanje i opra¹ta.

Ka¾e se: Ko u njega uðe bit æe siguran od maltretiranja sve dok ne izaðe iz njega. Stoga zabranjeno je ubijanje ¾ivotinja unutar Harema, kao i sjeèa drveæa. K‘aba je èasna uslijed èasti Allaha, Mesd¾id je èastan uslijed èasti K‘abe, Mekka je èasna uslijed èasti Mesd¾ida, a Harem je èastan uslijed èasti Mekke.

Takoðer, ka¾e se da je K‘aba kibla ljudi u Mesd¾idu, sam Mesd¾id kibla je stanovnika Mekke, Mekka kibla je ljudi u Haremu, a Harem kibla je svih ljudi na Zemlji.

Razlog oslovljavanja Mekke Bekkom jeste zbog meðusobnoga guranja stopalā, odnosno odgurivanja i odstranjivanja jednih od drugih. Bekka i Mekka jednako znaèenje imaju, nekada koristi se jedno a nekada drugo, poput izraza tāman (Kebid) i mraèan (Kemid), nu¾an (Lāzim) i potreban (Lāzib).

Lejlei-berat nazvana je blagoslovljenom, jer u njoj milost se spu¹ta, bereket, svako dobro, razrje¹enje i opro¹tenje stanovnicima Zemlje.

‘Alī Ibn Ebī Þālib,[xiii] Allah mu se smilovao, prenese da je Vjeronavjestitelj, alejhisselam, rekao[xiv]: “Allah uzvi¹eni spu¹ta se u polovini mjeseca ¹a‘bāna na zemaljsko nebo, te opra¹ta svakome muslimanu, samo ne idolopokloniku (Mu¹rik), onome punom mr¾nje (Mu¹āĥin), onome ¹to rodbinske veze kida i ¾eni bludnici.”[xv]

‘Ā’i¹a, Allah joj se smilovao, rekla je[xvi]: “Kada bi nastupila noæ polovine mjeseca ¹a‘bāna iskrao bi se Vjeronavjestitelj, alejhisselam, iz postelje.” Zatim reèe: “Tako mi Allaha, ta postelja ne bija¹e niti od svile, niti od zmijske ko¾e, niti od lana, niti od puplina, niti od vune.” Rekoh: “Subhanallah, pa od èega, onda, bi?” Ona odgovori: “Osnova bija¹e od dlake, a potka od finih dlaèica. Pomislih: ‘Da Alejhisselam nije oti¹ao kod neke druge svoje ¾ene?’ Ustadoh, poèeh tra¾iti ga po kuæi, i rukom dotaknuh njegova stopala, a on klanja¹e. Zapamtih dovu (koju èinja¹e):

‘Moj ¹apat i moja ma¹ta sed¾du Ti èine, a moje srce tebe vjeruje. Blagodati Tvoje priznajem, grijehe Ti ispovijedam. Nasilje sebi uèinih, pa mi oprosti, niko, doli Ti, grijehe ne pra¹ta. Tvome oprostu utjeèem se od kazne tvoje, milosti tvojoj, ja utjeèem se od gnjeva tvoga. Zadovoljstvu tvome, utjeèem se od ljutnje tvoje - utjeèem se Tebi od Tebe. Niko hvalu iskazat Ti ne mo¾e, kao ¹to Ti samome sebi iskazao si. (Sed¾d¾ede leke sivādī ve khajālī, ve āmene bike fuādī. Ebūu leke bin ne‘ami, ve a‘terifu leke biz zenbi. Zalemtu nefsī, fagfirlī, innehū lā jagfiruz zunube illā ente. E‘ūzu bi ‘afvike min ‘uqūbetike, ve e‘ūzu bi rahmetike min neqmetike, ve e‘ūzu bi ridāke min sekhatike, ve e‘ūzu bike minke. Lā uhsī senāe ‘alejke ente kemā esnejte ‘alā nefsike.)’ ”

Zatim reèe: “Bez prestanka bi Alejhisselam obavljao kijam i sjedenje, sve dok sabah ne nastupi. Ote¾ale bi mu noge, tj. otekle, a ja bi ih dotakla i rekla mu: ‘Ti, koji dra¾i si mi i od majke i od oca, nije li ti Allah oprostio sve grijehe - pro¹le i buduæe? Ne uèini li to, je li?’ Alejhisselam reèe: ‘‘Ā’i¹a, pa zar ne trebam biti vjernik zahvalni? Znade¹ li ti ¹ta je u ovoj noæi?’ Rekoh: ‘©ta?’ Kaza: ‘U njoj upisuje se svako novoroðenèe naredne godine. Upisuju se svi mrtvi, opskrbe se spu¹taju, a uzdi¾u se djela i poslovi.’ Rekoh: ‘Allahov Poslanièe, alejhisselam, zar niko u D¾ennet uæi neæe doli Allahovom milo¹æu?’ Odgovori Alejhisselam: ‘Niko u D¾ennet uæi neæe doli Allahovom milo¹æu!’ Upitah: ‘Pa zar ni ti?’ Odgovori: ‘Ni ja, izuzev da me Allah zaogrne milo¹æu svojom.’ Pa potrlja rukom glavu i lice.”[xvii]
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dolap
Muhibb
Muhibb

Član od: Jan 01, 2008

PorukaNapisano: 03. avg 2009. 1:00 Odgovori sa citatom

Od ‘Ā’i¹e prenosi se da joj je Poslanik, alejhisselam, rekao[xviii]: “’Ā’i¹a, koja je ovo noæ? Reèe: “Allah i Poslanik Njegov znaju.” Tada reèe Poslanik, alejhisselam: “Noæ polovine mjeseca ¹a‘bāna. U njoj uzdi¾u se djela ljudī, a Allah u njoj oslobaða vatre toliki broj koliko je dlaka na stoci plemena (Benī) Kelb. Dopu¹ta¹ li mi (da ne provedem s tobom u krevetu) ovu noæ?” Reèe: “Odgovorih: ‘Dopu¹tam.’ Tada on klanja, umiri se na kijamu, polahko uèeæi Elham i sūru. Zatim èinja¹e sed¾du do polovine noæi. Nakon toga ustade na drugi rekat i uèa¹e isto kao i na rekatu prvome, a sed¾da mu traja¹e do vremena sabahskoga namaza.” Dalje reèe ‘Ā’i¹a: “Gledah ga dok ne pomislih da mu je Allah du¹u uzeo. Kada mi se sve to dobro odu¾ilo pribli¾ih mu se dok ne dohvatih njegova stopala. On se pomaèe, a ja èuh kako govori na sed¾di:

‘Tvome oprostu utjeèem se od kazne tvoje, zadovoljstvu tvome, utjeèem se od ljutnje tvoje - utjeèem se Tebi od Tebe. Velièanstveno Lice je tvoje. Niko hvalu iskazat Ti ne mo¾e, kao ¹to Ti samome sebi iskazao si. (E‘ūzu bi ‘afvike min ‘iqābike, ve e‘ūzu bi ridāke min sekhatike, ve e‘ūzu bike minke. D¾elle ved¾huke. Lā uhsī senāe ‘alejke ente kemā esnejte ‘alā nefsike.)’

Rekoh: ‘Allahov Poslanièe, èuh te kako na sed¾di neki zikir èini¹ koji nikada prije èinio nisi.’ On, alejhisselam, odgovori: ‘Da li si ga nauèila?’ Rekoh: ‘Da.’ A on reèe: ‘Nauèi ga i druge poduèi, jer D¾ibril, alejhisselam, naredi mi da ga izgovaram pri sed¾di.’ ”

Prenosi se da je ‘Ā’i¹a, Allah joj se smilovao rekla[xix]: “Izgubih Poslanika, alejhisselam, jedne noæi, te izaðoh a on stoji u Beqī ‘i.[xx] Podigao glavu ka nebu, i govori mi: ‘Pobojali se ti da su ti Allah i Poslanik Njegov nepravdu nanijeli?’[xxi] Odgovorih: ‘Bo¾iji Poslanièe, pomislih da oti¹ao si drugoj supruzi.’ Reèe Alejhisselam: ‘Uistinu Allah uzvi¹eni noæi polovine mjeseca ¹a‘bana spu¹ta se na zemaljsko nebo i opra¹ta tolikome broju ljudi koji iznosi vi¹e negoli broj dlakā na stoci (Benū) Kelba.’ ”[xxii]

Od ‘Ikrime, ¹tiæenika Ibn ‘Abbāsa, Allah im se smilovao i njima zadovoljan bio, prenosi se da je o Rijeèima: “...u njoj se svaka mudra stvar (El-Emr El-Ĥakīm) ra¹èlanjuje...”,[xxiii] rekao: “Misli se na noæ polovine mjeseca ¹a‘bāna. Allah uzvi¹eni propisuje svaku stvar za narednu godinu, i razdvaja ¾ive od mrtvih. Propisuje had¾ Bejtullahu. Na to niko ni¹ta dodati ne mo¾e, niti mo¾e ¹ta oduzeti od toga.”

Ĥakīm ibn Kīsān ka¾e: “Allah uzvi¹eni obasjava stvorenja svoja u noæi polovine mjeseca ¹a‘bāna. Pa koga oèisti te noæi, ta osoba postaje èistom, ba¹ poput te noæi.”

‘Aþā’u ibn Jesār ka¾e: “Djela kompletne godine izla¾u se noæi polovine mjeseca ¹a‘bāna. Pa neki èovjek biva zapisan kao putnik (Musāfir), razdijele se ¾ivi od mrtvih, odredi se ko æe se vjenèati. (Da,) razdijele se ¾ivi od mrtvih.”

‘Ā’i¹a, Allah joj se smilovao, rekla je[xxiv]: “Èuh Vjeronavjestitelja, alejhisselam, kako ka¾e: ‘Allah u èetiri noæi dôbro otvara u izobilju: u noæi Kurban-bajrama, u noæi ramazanskoga bajrama, u noæi polovine mjeseca ¹a‘bāna kada odreðuje se ed¾el i nafaka a pi¹e se had¾, te u noæi Arefata do ezana.’ ”[xxv]

Rekao je Se‘īd da mu je Ibrāhīm ibn Ebī Nud¾ejĥ rekao kako je rijeè (ustvari) o pet noæi, jer pored navedene èetiri ubraja se i noæ uoèi petka (Lejletu-l-D¾umu‘a).

Ebū Hurejre, Allah mu se smilovao, prenosi od Vjeronavjestitelja, alejhisselam, da je rekao: “Do¹ao mi je D¾ibril, alejhisselam, noæi polovine mjeseca ¹a‘bāna, pa mi reèe: ‘Muhammede, podigni glavu prema nebu!’ Rekoh: ‘Koja je ovo noæ?’ Odgovori: ‘Ovo je noæ u kojoj uzvi¹eni Allah otvara tri stotine vratā od vratā milosti. Opra¹ta svakome ko Mu ni u èemu ¹irk ne èini, izuzev sihirbazu, vraèaru (Kāhin), notornome pijanici i onome ¹to na poslovanju kamatom i na bludu ustrajava. Ovima opro¹teno biti neæe sve dok se ne pokaju.’

Kada nastupi èetvrt noæi spusti se D¾ibril, alejhisselam, i reèe: ‘Muhammede, podigni glavu!’ Kad tamo, vrata d¾ennetska - otvorena. Na prvim vratima staja¹e melek i doziva¹e: ‘Blago ove noæi onome koji ruku‘ èini!’ Na drugim vratima staja¹e melek i doziva¹e: ‘Blago ove noæi onome koji sed¾du èini!’ Na treæim vratima staja¹e melek i doziva¹e: ‘Blago ove noæi onome ko dovu èini!’ Na èetvrtim vratima staja¹e melek i doziva¹e: ‘Blago ove noæi onima zikir ¹to èine!’ Na vratima petim melek doziva¹e: ‘Blago ove noæi onome koji od straha pred Allahom plaèe!’ Na vratima ¹estim melek staja¹e i doziva¹e: ‘Blagoli se ove noæi muslimanima!’ Na vratima sedmim melek staja¹e i doziva¹e: ‘Ima li ko da ne¹to i¹æe, pa da mu se dadne?’ Na vratima osmim melek doziva¹e: ‘Ima li ko oprost da tra¾i, pa da mu opro¹teno bude?’ Rekoh: ‘D¾ibrile, do kojega èasa ova vrata bit æe otvorena?’ Odgovori: ‘Do svitaja zore, prve noæi.’ Zatim nastavi: ‘U ovoj noæi uzvi¹eni Allah oslobodi od vatre toliki broj ljudi koliko je dlakā na stoci (Benū) Kelba.’ ”

Ova noæ nazvana je “noæ oprosta”, jer u njoj su dva izbavljenja: izbavljenje nesretnika od strane Svemilosnoga, i utjeha evlijama od razoèarenja

Prenosi se da je Poslanik, alejhisselam, rekao: “Kada nastupi noæ polovine mjeseca ¹a‘bāna obasja Allah svoja stvorenja, pa oprosti vjernicima (mūminima), dadne jo¹ vremena nevjernicima (kāfirima), a pakosne napusti dok Ga ne zazovu.” [xxvi]

Reèeno je kako meleci imaju dvije bajramske noæi na nebu, ba¹ kao ¹to muslimani imaju dva bajramska dana na Zemlji. Bajrami meleka jesu Lejlei-berat i Lejlei-kadr, a bajrami vjernika jesu Ramazanski bajram i Kurban-bajram. Blagdani melekā su noæi buduæi oni ne spavaju, dok su blagdani vjernika dani, buduæi da oni spavaju.

Mudrost Allahova, d¾.¹., objelodanjivanja nastupa Noæi oprosta a skrivanja vremena Noæi sudbine (Lejlei-kadr) jeste u tome ¹to je Noæ sudbine noæ milosti, oprosta i spasa od vatre. Alah sakrio je vrijeme njenoga nastupa da bi ljudima slu¾ila kao nada. (S druge strane,) objelodanio je nastup Noæi oprosta jer ona (mo¾e biti i) noæ suda i noæ odreðenja, noæ ljutnje i noæ zadovoljstva, noæ prihvatanja i noæ odbijanja, noæ dospijevanja (El-Vusūl) i noæ spreèavanja, noæ sreæe i noæ stradanja, noæ poèasti (El-Kerāmet) i èistote.

Jedna stvar u njoj (mo¾e) usreæiti a druga udaljiti, jedna nagraditi a druga kazniti, jedna poèast dati a druga oharamiti, jedna dati a druga odnijeti. Koliko samo æefina spremljenih stoji, a oni koji æe ih obuæi zauzeti su u gradu. Kolikoli je samo kabura iskopanih, a njihovi stanovnici zavaravaju se veseljem. Kolikoli se samo usni smije¹i, a tako su blizu propasti. Kolikoli je samo dovr¹enih nastambi, a stanovnicima njihovim nastupa vrijeme nestanka. Kolikoli je samo pobo¾njaka sevap ¹to oèekuju, a nastupa im kazna. Koliko samo pobo¾njaka ima koji oèekuju mu¹tuluk, a sprema im se propast. Koliko ih samo D¾ennet èeka, a sprema im se vatra. Koliko ih samo dospijeæe (El-Vusūl) ¾eli, a oèekuje ih rastanak (El-Faºl). Koliko ih samo darove èeka, a sprema im se nevolja. Koliko ih samo vlast oèekuje, a sprema im se propast.

Prièa se kako jednom prilikom Ĥasan El-Baºrī, Allah mu se smilovao, izlazeæi iz kuæe, a bija¹e dan polovine ¹a‘bāna, uðe u (prazan) kabur i zatrpa se. Poslije, nakon ¹to izaðe iz kabura, upita¹e ga za¹to to uradi. On odgovori: “Tako mi Allaha, zar postoji i¹ta veæega neposluha od moga, ¹to velièinom svojom biva u stanju i sablju polomiti?” Upita¹e ga: “A za¹to je to tako?” Odgovori: “Pa, siguran sam da grijehā imam, ali nisam siguran u broj svojih dobrih djela. Ne znam ¹ta mi je primljeno a ¹ta odbaèeno.”

Autor: Hz. Pir AbdulKadir Gejlani
preuzeto sa: www.znaci.com
SILM
Član
Član

Član od: Aug 21, 2007

PorukaNapisano: 05. avg 2009. 19:27 Odgovori sa citatom

Mebruuk Vam noc Lejletul Berat i nagrada neka je na postavljace gornjih textova koji su naputak kako da ibadet Allahu cinimo.
gumushanevi
Super Administrator
Super Administrator

Član od: Aug 17, 2006

PorukaNapisano: 25. jul 2010. 18:28 Odgovori sa citatom

Lejletul-Berat

15. noc mjeseca Sabana tj.18. Septembra

Hazreti Ibni Abas r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v. ovako rekao:
“Allah, dz.s. daje odredbe nocu polovice mjeseca Sabana. Nocu Lejletul-Kadr zaduzenim melekima daje zaduzenje”

Lijepo je postiti 14. 15. I 16. (Subota Nedjelja i Ponedeljak) dan mjeseca Sabana.

Mjesec Saban je velika prilika za osvajanje Allahove ljubavi I naklonosti i kao takav on ima posebno mjesto u Islamskoj tradiciji!
Muhammed s.a.v. kaze:
Redzep je Allahov mjesec, Saban je moj mjesec, a Ramazan je mjesec moga ummeta.

Aisa r.a. kaze:
Nisam vidjela Allahovog Poslanika s.a.v. da je i jedan mjesec u potpunosti postio osim mjesec Ramazan, a nisam ga vidjela ni u jednom mjesecu da posti kolkiko je postio u mjesecu Sabanu, cak ga je i cijelog postio. (Ahmed)

Umi Selema r.a. veli:
Nisam vidjela Allahovog Poslanika da je postio 2 mjeseca uzastopno osim Saban i Ramazan.

Usame bin Zejd r.a., upitao je Bozijeg poslanika a.s.:
“Allahov poslanice, nisam primjetio da i ujednom mjesecu postis toliko (nafile) kao u sabanu? Muhammed a.s. mu odgovori:”to je mjesec kojeg ljudi zanemaruju izmedu Redzeba i Ramazana . U njemu se dizu djela Gospodara svjetova, a ja zelim da moja djela budu podignuta dok sam postac.” (Ahmed)

Od Imarana ibn Husejna r.a. se prenosi:
Vjerovjesnik s.a.v. je upitao nekog covjeka “jesi li postio nesto od srednjih dana ovoga mjeseca” a on je odgovorio”nisam Allahov Poslanice”, “kad ispostis mjesec Ramazan posti 2 dana na njegovo mjesto” odgovori Muhammed a.s.

Seid Abdul-Kadri Gejlani r.a. komentarisuci 68 Ajet Sure El-Qasas:
“Gospodar tvoj stvara ¹ta hoæe, i o n odabira. o ni nemaju pravo birati. Hvaljen neka je Allah i vrlo visoko iznad o nih koje s njim izjednaèuju”
veli:
Uzviseni Allah od svega stvorenog izabira cetvoro a medzu cetvero jedno.
Medzu melecima je izabrao
- Dzibrila
- Mikaila
- Israfila i
- Izraila
A od njih je odabrao Dzibrila

Medzu Poslanicima:
- Ibrahima
- Musaa
- Isaa i
- Muhammeda
A od njih Muhammeda s.a.v.

Medzu Ashabima cetvoricu
- Ebu Bekra
- Omera
- Osmana i
- Aliju
A od njih Ebu Bekra r.a.

Medzu Dzamijama cetri
- Mesdzidul Haram
- Mesdzidul Aksa
- Medinsku Dzamiju i
- Mesdzid na Sinajskoj gori
A od njih Mesdzidul Haram

Medzu danima cetri
- Ramazanski Bajram
- Kurbanski Bajram
- Dan Arefata i
- Dan Asure
A od njih dan Arefata

Medzu nocima cetri
- Lejle-i-Berat
- Lejletul-Kadr
- Noc uoci petka i
- Noc uoci bajrama
A od njih je odabrao Noc Lejletul-Kadr

Medzu mjestima cetri
- Meku
- Medinu
- Bejt M’Kades i
- Mesdzidul Asai
A od njih Meku

Medzu planinama cetri
- Uhud
- Sinajsku goru
- Lekam i
- Lubnan
A od njih Sinajsku goru

Medzu rijekama cetri
- Amudariu
- Sirdariu
- Eufrat i
- Nil
A od njih Eufrat

I medzu mjesecima cetri
- Redzep
- Saban
- Ramazan i
- Muharem
A od njih Saban i ucinio ga mjesecom Vjerovjesnika s.a.v.

Pa kao sto je i Vjerovjesnik s.a.v. najodabranije medzu svim drugim Vjerovjesnicima, tako je i njegov mjesec najbolji mjesec.
Nijedan Mu’min nebi trebao da zanemari ovaj mjesec, u njemu treba da se pripremi za dolazak mjeseca Ramazana ciscenjem od grijeja i tevbom od onoga sto je proslo, da se okrene Allahu s.w.a. i umili mu se preko Sahibije ovog mjesece Muhammeda s.a.v. donoseci sto vise salavata na njega i tako svoje srce lijeci od bolesti, neodgadzajuci to za sutra jer samo su 3 dana!
- Jucer koji je Edzel
- Danas koji je Amel i
- Sutra koji je nada za kojeg neznas dali ces docekati ili ne.

- Jucer je Savjet
- Danas je Zarada a
- Sutra je Opasnost

Tako imaju i 3 Mjeseca
- Redzep koji je prosao i otisai nece se vratiti
- Ramazan koji se ocekuje, a neznas hoces li zivjeti do njegovog dolaska ili ne i
- Saban koji je izmedzu ova 2 mjeseca i kojeg treba iskoristiti za pokornost i poslusnost Allahu Gospodaru svjetova.

Vjerovjesnik s.a.v. kaze:
Iskoristi petoro prije petero
- Mladost prije starosti
- Zdravlje prije bolesti
- Bogatstvo prije siromastva
- Slobodno vrijeme prije zauzetosti i
- Zivot prije smrti

Post u drugoj polovici Sabana se ne preporucuje kao sto se i navodi u djelima cetvorice meshebskih Imana.

Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi da je Vjerovjesnik s.a.v. rekao:
Nedocekuj te Ramazan posteci jedan ili dva dana osim ako je neko uobicajio da posti neki post onda neka ga isposti.

Allahov Poslanik s.a.v. takodzer kaze:
Kada se prepolovi Saban, nepostite.

Ovaj negativni imperativ ima ulogu zabrane da se nebi pomjesao post Nafile I Farza odnosno da se nebi dodalo Ramazanu ono sto nije od njega.

Ako neko se bude zaobicajio da posti Ponedeljak I Cetvrtak a Cetvrtak bude zadnji dan Sabana, nesmeta da posti ili ako se bude zavjetovao da posti.

Lejle-i-Berat je noc Allahovog dz.s. priblizavanja i oznanjivanja Njegovim robovima.
Tim povodom Hazrti Alija r.a. preonosi od Poslanika s.a.v. da je rekao:
“Kada nastupi petnaesta noc mjeseca Sabana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najblize zemaljsko nebo i pita :”Trazi li neko oprosta, pa da mu oprostim, trazi li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve to pojave zore”. (Ibn Madze)

Poslanik s.a.v. takodzer kaze:
Zaista Allah silazi sredisnje noci mjeseca Sabana na zemaljsko nebo I oprasta vecem broju od broja dlaka u stadu jednog psa ovcara.

I jos Poslanik s.a.v. veli:
Allah se obznani petnaeste noci mjeseca Sabana I oprosti svemu stvorenom osim musriku I musahinu(osoba puna mrznje, zakleti neprijatelj) (Ibn Madze)

Provodzenjem ove noci u ibadetu kijamu-lejli kako se spominje u hadisu postize se klanjenjem Jacije i Sabaha ili samo Sabaha u dzematu.
Jer Allahov Poslanik s.a.v.ovako kaze:
Ko klanja Jaciju u Dzematu kao da je pola noci proveo u Ibadetu, a ko klanje Sabah u Dzematu kao da je cijelu noc proveo u Ibadetu.

Po misljenju nekih mufesira pocetni ajeti Sure Ad-Duhan:
1. Ha Mim.
2. Tako Mi Knjige jasne,
3. Mi smo poèeli da je u Blagoslovljenoj noæi objavljujemo - i Mi, doista, opominjemo -
4. u kojoj se svaki mudri posao rije¹i
5. po zapovijedi Na¹oj!

se ustvari odnose na noc Lejle-i-Berat.

Ibni Abbas r.a. kaze za rijeci Uzvisenog Allaha: “u kojoj se svaki mudri posao rijesi” to je petnaesta noc mjeseca Sabana.
Allah Uzviseni rasporedzuje stvari u njoj za cijelu godinu, upisuje u njoj one koji ce te godine umrijeti i one koji ce na Hadz otici, tome broju se nista ne dodaje niti oduzima.

Muhadis Mensur Al-Nasif dajuci zavrsnu rijec o poglavlju o Lejle-i-Beratu kaze:
Vjerovjesnik s.a.v. je mnogo napora ulagao srednje noci u ibadetu Allahu Uzvisenom govoreci da se Allah Uzviseni obznanjuje svojim robovima ”dodzite meni I trazite sto zelite, kapije darova I dobrocinstva su otvorene ”
Tako je potrebno vanredno ulaganje truda u ovj noci sa njenog pocetka do njenog kraja i post sutrasnjeg dana jer je on vrjedan kao njegova noc.Zatim mnogobrojno trazenje oprosta, jer Allah s.v.a. oprasta svemu sto je stvorio osim neposlusniku svojih roditelja zulumcaru grjesniku i svakome njima slicnom koji je izazvao Allahovu srdzbu a nije se pokajao.

Prema hadisu kojeg biljezi Ebu Muajim El-Isbahani kaze se:
Cetri noci su kao i dani njihovi, a cetri dana su kao i noci njihove.
U njima Allah ispunjava ono sto neko od Njega nesto trazi, oslobadza robove dajuci veliko dobro.
- Lejletul-Kadr i njeno jutro
- Srednja noc Sabana i njeno jutro
- Noc Arefata i njeno jutro i
- Noc uoci petka i njeno jutro

Od Aise r.a. se prenosi da je Poslanik s.a.v. u noci Lejle-i-Berata zatrazio dozvolu da se posveti ibadetu i tom prilikom je klanjao dva rekijata dobrovoljnog namaza.
Na prvom rekijatu nakom Subhaneke Euzu-Bismile proucio je jos Fatihu i krace sure al je na sedzdi proveo dugo vremena.
Na drugom rekijatu je proucio Bismili,Fatihu i krace sure a na sedzdi je proveo dugo vremena sve do zore, tako da je Aisa r.a. mislila da je preselio na Ahiret.
Na sedzdi je ucio ovu dovu koja u prevodu glasi:
Tebi sedzdu cini moje tijelo i moja dusa a moje srce u Tebe vjeruje.
Priznajem ti sve blagodati a i moje grijehe.
Prema sebi sam nepravdu ucinio pa mi oprosti jer samo Ti grijehe prastas.
Tvojom spremnosti za prastnje uticem ti se od tvoje kazne.
Utjecem ti se tvojom miloscu od Tvoje srdzbe.
I utjecem se Tebi od Tebe.
Nisam u stanju izraziti svoju zahvalnost tebi.
Ti si onakav kakav si sam rekao za sebe da si.

Svemoguci i Veliki Allahu, molimo Te za milost i oprost u ovoj blagoslovljenoj noci u ovom mubarek mjesecu, oprosti nam grijehe i napravi put nas uputi.

http://www.ikc-berlin.de/bosnisch/aktuelno/berat.htm

Napiši novu temu Odgovori na temu

Pogledaj sljedeću temu
Pogledaj predhodnu temu
Ne možete postavljati nove teme na ovome forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovome forumu
Ne možete uređivati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete obrisati vaše poruke na ovome forumu
Ne možete glasati u anketama na ovome forumu